© Michiel Devijver
vr 01.05.2020 - wo 05.05.2021
The sorrows of Belgium II: Rex

Yellow

Luk Perceval / NTGent
01.05.2020
-
05.05.2021

In de trilogie The Sorrows of Belgium zoomt regisseur Luk Perceval in op de Belgische driekleur en op drie donkere passages uit de Belgische geschiedenis: de exploitatie van Congo onder Leopold II in Black, de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens Wereldoorlog II in Yellow en de terroristische aanslagen in Brussel in Red.

1936. Een nieuwe generatie droomt van een Eengemaakt Rijk. Ze zijn conservatief, antiliberaal, antimarxistisch en racistisch. Léon Degrelle was een van hen. De Belgische politicus richtte in 1936 de fascistische beweging Rex op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht hij het Waals Legioen op de been, een eenheid van de SS die vocht aan het Oostfront. Na de oorlog, in 1945, werd Degrelle bij verstek ter dood veroordeeld. Tot 1994 woonde hij in Spanje, waar hij een nieuwe identiteit had aangenomen, gesteund door de dictator Franco. Als militair politicus staat Léon Degrelle symbool voor het opkomende fascisme dat in de jaren dertig overal in Europa de kop opstak.

OVER LUK PERCEVAL

In 1984 richtte Luk Perceval de legendarische Blauwe Maandag Compagnie op, waarmee hij Ten Oorlog maakte, wellicht een van de belangrijkste theaterstukken uit de Vlaamse cultuurgeschiedenis. In 1997 richtte hij in Antwerpen Het Toneelhuis op en maakte hij internationaal gelauwerde voorstellingen zoals AARS!, Dood van een Handelsreiziger, Andromak en Oom Vanja. Sinds 2000 was Perceval vooral in het buitenland actief. Hij was huisregisseur van de Schaubühne in Berlijn en Leitender Regisseur van het Thalia Theater in Hamburg. Perceval werd in Duitsland gelauwerd met de titel van ‘Regisseur des Jahres’ en de Faust en kreeg in Rusland The Golden Mask en de Stanislavsky Award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het hedendaags theater. Naast theater regisseert Perceval ook opera en documentaires, en is hij bekend als yoga leraar. In NTGent maakte hij Platonov, FRONT, Oogst van de wrok en Sneeuw. Sinds 2019 is Perceval aan het NTGent verbonden als artist-in-residence.

Credits

REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Luk Perceval SPEL / JEU / CAST Peter Seynaeve, Chris Thys, Oscar Van Rompay, Lien Wildemeersch … DRAMATURGIE / DRAMATURGY Steven Heene DECORONTWERP / CONCEPTION DÉCOR / STAGE DESIGN Annette Kurz KOSTUUMONTWERP / CONCEPTION COSTUME / COSTUME DESIGN Ilse Vandenbussche PRODUCTIE / PRODUCTION NTGent
Cookies
KVS maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze websites willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Lees onze privacyverklaring