© Danny Willems
do 08.10.2020 - za 10.10.2020

ICE

Bahar Temiz / Platform 0090 & KVS
08.10.2020
-
10.10.2020

ICE is een choreografie voor een lichaam en een hoop touwen. Bahar Temiz vertrekt vanuit verhalen over poolreizigers en hun expedities naar Antarctica in het begin van de 20ste eeuw. ​Gedreven door een verlangen om te ontdekken stelden zij zich bloot aan extreme omstandigheden en waagden ze hun leven om een onbekende wereld van ijs te betreden. Een wereld die nu aan het verdwijnen is. Verleden en toekomst raken elkaar onder de oogverblindende korst van de koude. 

“De wereld is in constante transformatie en de mens ontwikkelt steeds nieuwe technologieën om te overleven. Ik vind die rusteloze stroom tegelijk deprimerend en opwindend.”

Bahar Temiz

In het contemplatieve universum van ICE manipuleert Temiz de touwen tot constant veranderende landschappen en bewegende sculpturen. Of zijn het de touwen die haar manipuleren? Versterkt door de soundscape van Charo Calvo en de lichtcreatie van Pol Matthé ontspint zich een dans van ontdekking, overweldiging, uithouding, overleving, overgave. De performance is een hybride vorm tussen dans, theater, architectuur en beeldende kunst, die de toeschouwers uitnodigt te navigeren door tijd, ruimte en zichzelf.

Bahar Temiz is geboren in Istanbul en verhuisde naar Europa om filosofie te studeren aan de Sorbonne in Parijs en dans aan de ArtEZ Dansacademie in Nederland. Ze werkte als performer samen met o.a. Superamas en de choreograaf Ivana Müller. In 2018 creëerde Marc Vanrunxt de solo White on White voor haar. Bahar Temiz’ eigen werk als choreografe wordt gekenmerkt door een sterke beeldtaal en een transdisciplinaire aanpak. Ze put inspiratie uit literatuur, filosofie en geschiedenis. Binnen een abstracte fysieke taal zoekt ze naar nieuwe narratieven. Haar werk wordt getoond in Europa, Libanon ​en Turkije.

Op zoek naar verdieping?

  • In een podcastaflevering van 15 minuten doet Bahar Temiz meer over ICE uit de doeken. 

Credits

CONCEPT & PERFORMANCE Bahar Temiz IN SAMENWERKING MET / EN COLLABORATION AVEC / IN COLLABORATION WITH Maik Riebort TEKST / TEXTE / TEXT Michael De Cock & Bahar Temiz GELUIDSONTWERP / CONCEPTION SON / SOUND DESIGN Charo Calvo LICHTONTWERP / CONCEPTION LUMIÈRES / LIGHTING DESIGN Pol Matthé DRAMATURGIE Kristin Rogghe ASSISTENT / ASSISTANT DRAMATURGIE Lena Vercauteren SCENOGRAFIE / SCÉNOGRAPHIE / SCENOGRAPHY Meryem Bayram ARTISTIEK ADVIES / CONSEIL ARTISTIQUE / ARTISTIC ADVICE Marc Vanrunxt TECHNISCH DIRECTEUR / /DIRECTEUR TECHNIQUE / TECHNICAL DIRECTOR Nele Verreyken PRODUCTIE / PRODUCTION Platform 0090 & KVS COPRODUCTIE / COPRODUCTION C-Takt, wpZimmer, Het Laatste Bedrijf RESIDENTIES / RESIDENCES / RESIDENCIES Workspace Brussels, wpZimmer, KVS MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / SUPPORTED BY Sabancı University Sakıp Sabancı Museum, de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Gallop Tax Shelter / the Tax Shelter measure of the Belgian Federal Government and Gallop Tax Shelter, SACD MET DANK AAN / MERCI A / THANKS TO Michael De Cock, Dina Dooreman, Charo Calvo, Maru Mushtrieva, Kathy Van den Bossche, Catherine Vervaecke, Valerie De Visscher, Heidi Ehrhart, Špela Tušar, Povilas Bastys, Nancy Colman, Sarp Karaer, Bram Moriau
Cookies
KVS maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze websites willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Lees onze privacyverklaring