KVS
© Yuriy Kirnichny

Vijand van het volk

Olympique Dramatique / Toneelhuis
vr 02.12.2022 - zo 04.12.2022
02.12.2022
-
04.12.2022
 • 02.12.2022
  20:00 - 22:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL
 • 03.12.2022
  20:00 - 22:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL
 • 04.12.2022
  15:00 - 17:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL

Actueler kan een repertoirestuk niet worden: de milieuschandalen dichtbij huis, de manipulatiemachinerie van politieke besluitvorming, de strijd van klokkenluiders... Ibsen beschrijft het allemaal. Maar zijn wrange komedie toont ook de persoonlijke gevolgen van vechten voor je idealen.

Dokter Thomas Stockman ontdekt dat het water van het kuuroord in zijn stad ernstig vervuild is en de bezoekers dodelijk ziek maakt. In het belang van de volksgezondheid wil hij zijn bevindingen publiceren. Hij wendt zich tot de lokale politiek om in te grijpen. Zijn broer, Peter Stockman, is de burgemeester van de stad. Hij heeft zijn bedenkingen. Het nieuws bekendmaken heeft onoverzichtelijke economische gevolgen voor de stad. Meer nog, het laat de gewone man opdraaien voor de kosten.

De botsing tussen een vechtende idealist en een pragmatische politicus draait uit op een stadsoorlog tussen het gelijk van de ene en het ‘gezond verstand’ van de massa. Wetenschap versus politiek. Wat is de waarde van waarheid? En hoever ga je voor je overtuigingen? Onder dit conflict voor het algemeen belang broeit de concurrentie en de persoonlijke strijd tussen twee broers.

Vijand van het volk (Henrik Ibsen, 1882) beschrijft een maatschappelijke crisis én een familiecrisis. De tijdloze, wrange komedie roept brandend actuele echo’s op van recente milieuschandalen dichtbij huis en klokkenluidersaffaires. Het toont genadeloos de manipulatiemachinerie achter de schermen van de besluitvorming, en het gekonkelfoes in de wandelgangen.

Olympique Dramatique brengt voor deze klassieker een cast samen die drie generaties overspant.

Credits

TEKST (NAAR DIVERSE BRONNEN) / TEXTE (D’APRÈS DIVERSES SOURCES) / TEXT (AFTER VARIOUS SOURCES) Henrik Ibsen VAN & MET / DE & AVEC / BY & WITH Han Kerckhoffs, Iris Van Cauwenbergh, Joeri Happel, Lucie Plasschaert, Nico Sturm, Sanne Samina Hanssen, Stijn Van Opstal / Jan Bijvoet / Koen De Sutter ZANGCOACH / COACH VOCAL / VOCAL COACH Wouter Deltour SCENOGRAFIE / SCÉNOGRAPHIE / SCENOGRAPHY Stef Stessel LICHT / LUMIÈRES / LIGHTING Frank Hardy KOSTUUMONTWERP / CONCEPTION COSTUMES / COSTUME DESIGN Inge Büsscher PRODUCTIE / PRODUCTION Toneelhuis MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF De Tax Shelter Van De Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter