KVS
© Michiel Devijver

Gruis/aan de twijfel

Jesse Vandamme / Werktoneel & NTGent
wo 31.05.2023 - do 01.06.2023
31.05.2023
-
01.06.2023
 • 31.05.2023
  20:30 - 22:00
  KVS, Brussels
  KVS BOX
 • 01.06.2023
  20:30 - 22:00
  KVS, Brussels
  KVS BOX

Op zoek naar radicale waanzinnigheid, razen de spelers van Werktoneel door het oeuvre van de Nederlandse auteur Willem Frederik Hermans.

In het nihilistische universum van auteur Willem Frederik Hermans is de werkelijkheid een nauwelijks te vatten chaos. Desondanks worden de figuren die dit universum bevolken, bestookt met het verlangen zin te geven aan de dagelijkse banaliteit. Eenzame figuren banen zich een weg door onuitvoerbare opdrachten en dreigen zich te verliezen in betekenisloze details.  

Gruis/ aan de twijfel vormt het schouwtoneel voor zij die de werkelijkheid niet langer als normaal ervaren en dient zo als tegengif voor de ratio. Voor zij die het verstand verloren en de paranoia omarmd hebben. Als tegengif voor ratio, maken zij de waanzin voelbaar en tonen ze dat de wereld enkel vanuit een manische geestestoestand benaderd kan worden.

Na Solipsists (2022) zet het Werktoneel, dat zijn KASK-alumni Jesse Vandamme, Louise Bergez, Lucas Van der Vegt, Joeri Happel en Lucie Plasschaert, hun onderzoek naar menselijk isolement voort. Waar bij Solipsists  het individuele bewustzijn in zijn verregaande subjectiviteit primeerde, geeft het oeuvre van Hermans hun traject een nieuwe ingang. Gedragen door een soundscape gebaseerd op geluiden uit de zware industrie vormt de voorstelling een antidotum voor onze zelfverklaarde transparante en positieve samenleving en biedt het een kritiek op het krampachtige vooruitgangsoptimisme.

© NTGent

Credits

CONCEPT, REGIE / CONCEPT, MISE EN SCÈNE / CONCEPT, DIRECTION Jesse Vandamme TEKST / TEXTE / TEXT Willem Frederik Hermans, Jesse Vandamme, Werktoneel SPEL CREATIE / CRÉATION JEU / PERFORMANCE CREATION Louise Bergez, Joeri Happel, Lucie Plasschaert, Lucas van der Vegt GELUIDSONTWERP / CONCEPTION SONORE / SOUND DESIGN Laurens Mannaerts PRODUCTIELEIDING / DIRECTEUR DE PRODUCTION / PRODUCTION MANAGER Greet Prové REGIE ASSISTENT / ASSISTANCE À LA MISE EN SCÈNE / DIRECTION ASSISTANT Liesbeth Standaert