> Congolisation

Congolisation is een multidisciplinair kunstenfestival met expo’s, voorstellingen, films en conferenties.

Zestig jaar geleden kwam een stroom aan onafhankelijkheidsverklaringen voor de landen van Zwart Afrika op gang. Ondanks jaren van onafhankelijkheid liggen de debatten nog lang niet stil. Her en der duiken nieuwe termen op om de relaties die het Noorden met het Zuiden zou moeten onderhouden, te defini- eren of te herdefiniëren. Op dit moment wordt er veel gepraat over ‘dekolonisatie’. Het doel is om het evenwicht te herstellen qua zichtbaarheid, spreektijd en bekommernissen, en te maken dat de ‘kans op kansen’ voor iedereen dezelfde is.

 

Congolisation is een multidisciplinair kunstenfestival met expo’s, voorstellingen, films en conferenties. Het wil de artistieke diversiteit van de Congolese en Afrikaanse diaspora binnen het Belgische culturele landschap onder de aandacht brengen. Organisator en KVS-gezicht Pitcho Womba Konga legt uit: “Afkomstig zijn uit de dia- spora betekent dat je een kruispunt bent, een inter- sectie, een brug tussen verschillende culturen. Dat maakt het mogelijk om nieuwe manieren van zien te creëren, om jezelf in vraag te stellen en een eigen positie te bepalen. Congolisation wil geen kijk op de diversiteit bieden, maar eerder een blik vanuit de diversiteit op de wereld.”

 

Deze vijfde editie van het festival vindt niet toevallig plaats op 16, 17 en 18 januari. Op 17 januari 1961 werd de eerste Eerste Minister van de Onafhankelijke staat Congo, Patrice Emery Lumumba, vermoord. Sinds de oprichting van Congolisation is het de ambitie van Pitcho Womba Konga om een concrete invulling te geven aan de erfenis van strijdvaardigheid en van het samen opbouwen die Lumumba ons naliet in zijn onafhankelijkheidsspeech. Ook deze editie belooft rijk te zijn aan verrassingen, artistiek talent en nieuwe ontdekkingen.

 

Het programma wordt later bekendgemaakt.  

Events in dit parcours

  • <p>Jammer! Er voldoet niets aan je zoekopdracht. </p>

    Jammer! Er voldoet niets aan je zoekopdracht.