KVS

Awoulath Alougbin

Danseres / zangeres / choreografe

Awoulath Alougbin is een danseres, zangeres en choreografe, die geboren is in Benin. 

Als Yorubaanse breidt ze haar kennis van traditionele dansen uit tijdens haar opleiding bij het Nationaal Ballet van Benin. Van jongs af aan wordt ze ondergedompeld in de artistieke wereld. Door haar ontmoeting met de Haïtiaanse choreograaf Ketly Noël ontdekt ze de wereld van de hedendaagse dans. Ze bevestigt haar kwaliteiten als danseres en neemt deel aan verschillende creaties, zoals Les Feuilles qui résistent au vent van de choreograaf Koffi Kôkô en Le Sacre du Printemps van Heddy Malem.

Awoulath Alougbin vormt, in samenwerking met andere Beninese dansers, de groep Sacam Danse en richt daarnaast haar eigen gezelschap Compagnie AA op. In 2004 vestigt ze zich als choreografe met de voorstelling Aga Oba, samen met Clement Kakpo en de Nigeriaanse danser Qudus Onikekun.

In 2014 verhuist Alougbin naar Brussel. Daar coördineert ze Radio Transit Lab, een project dat muzikanten met verschillende roots samenbrengt. Tegelijkertijd organiseert ze dansworkshops en is ze actief als publiekswerker voor het Brusselse stadstheater KVS.

© Yasmine Belguenani

Speelt in