KVS

Pitcho Womba Konga

Regisseur / rapper producer / acteur

Pitcho Womba Konga is rapper, producer en acteur. Afgesneden van zijn wortels, zoekt hij onafgebroken naar zijn ware identiteit. Hij vindt een uitlaatklap in wat hij schrijft en in de hiphopcultuur. 

In de jaren ’80 vluchtte de multidisciplinaire Belg met Congolese roots weg van het totalitaire regime van Mobutu, samen met zijn vader. Pitcho heeft drie soloalbums uitgebracht en wereldwijd op de planken gestaan in theatervoorstellingen van o.a. Peter Brook, Amadou Hampâté Bâ, Ruud Gielens en Joël Pommerat. Op het witte doek vertolkte hij rollen in de thriller Wasteland (2014) en de kortfilm De Overkant (2015).

Bij KVS staat Pitcho Womba Konga in de felgeprezen voorstelling Malcolm X. Hij werkt mee aan MAPping Brussels en hij regisseert Kuzikiliza, een voorstelling waar hij tijdens W.I.P. 2016 al een eerste aanzet voor toonde. Volgens Pitcho heeft KVS de capaciteit en wil om zich te interesseren voor wat er leeft in de straten van de hoofdstad, steeds met de blik op de wereld gericht.

In het seizoen 2019-2020 is Pitcho Womba Konga alomtegenwoordig in KVS. Hij zet zijn schouders onder twee projecten: Fire will Become Ashes, But Not Now, geïnspireerd door James Baldwin, en de vijfde editie van Congolisation - een multidisciplinair kunstenfestival met expo's, voorstellingen, films en conferenties. Dit festival wil de artistieke diversiteit van de Congolese en Afrikaanse diaspora binnen het Belgische culturele landschap onder de aandacht brengen. 

© Yasmine Belguenani

Speelt in