KVS

Tutu Puoane

Tutu Puoane is een internationaal bekende (jazz)zangeres die opgroeide in het stadsdeel Pretoria in Zuid-Afrika. Ze studeerde aan het Music College van de Universiteit van Kaapstad (UTC) alvorens naar Europa te verhuizen. De zangeres studeerde twee jaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Nederland) en verhuisde uiteindelijk naar Antwerpen. 

Tutu's muziek is een amalgaam van Afrikaanse, Europese en Amerikaanse tradities. Haar repertoire omvat eigen composities en nummers uit het Great American Songbook, alsook bewerkingen van Zuid-Afrikaanse stukken. Tutu trad onder meer op met Toots Thielemans en Brussels Jazz Orchestra en maakte verschillende solo-cd's. Twee van haar albums, Quiet Now en Mama Africa (een samenwerking met Brussels Jazz Orchestra) werden in 2010 en 2011 bekroond met een South African Music Award (SAMA) voor Best Jazz Album. Breathe was de eerste uitgebrachte cd van SoulFactory Records, het onafhankelijke platenlabel dat ze samen met haar echtgenoot, muziek- en zakenpartner Ewout Pierreux oprichtte.
 
Naast muziek houdt Tutu zich ook steeds meer bezig met theater. Daarmee volgt ze meteen een van haar oudste dromen. In 2015 werkte en toerde ze de wereld rond met Wim Vandekeybus en zijn danstheaterproductie Speak Low If You Speak Love van Ultima Vez. Sinds 2019 is ze een van de actrices in een all-star cast van Dear Winnie, de zeer succesvolle en bekroonde coproductie van KVS (Brussel) en NNT (Groningen). De komende jaren zal Tutu haar medewerking verlenen aan verschillende (muziek)theaterproducties van de KVS.