KVS

Zouratié Koné

Zouratié Koné is een meester-percussionist, afstammeling van een familie van Griots (traditionele genezers) die geboren is in Bobo Dioulasso (Burkina Faso) en gewoond heeft in Mali en Ivoorkust. 

Als zanger, muzikant en maker van traditionele muziekinstrumenten is hij erkend als meester op de djembe, de dumdum, de tama (talking drum), de longa, de kora, de ngoni en de balafon. 
 
Sinds 2013 reist hij tussen België en Burkina Faso, om deel te nemen aan het Belgische Afro-Jazz sextet muzikale project, Afrikan Protokol. Vanaf 2018 leidt hij zijn eigen muzikale project van Afro Jazz Mandingo, gevestigd in Brussel, het ZKE! (Zouratié Koné Ensemble). Een jaar later speelde hij in het project Moonlight Tales en trad hij regelmatig op met de Belgische songwriter en muzikant Sébastien Haciane voor het project Besac Arthur. Hij startte ook een muzikaal project dat elektronische en Mandingo muziek mixt, de Electro Mandingo Groove. In juli 2020 werd hun eerste nummer Sogni uitgebracht door het label Orianna / Sony Music.  Zouratié gaat door met het verkennen van de Mandingo muzikale traditie. In 2021 was hij medeoprichter van het project Diurukuma Beat.
 
Sinds 2017 is hij artistiek mededirecteur, samen met Ombretta Moschella, van de vzw Amu Les Griots gevestigd in België. In 2021 richtten zij het label Electro Mandingo Records op - Making music travels beyond borders.