Fikry El Azzouzi

Fikry El Azzouzi (Temse, 1978) is auteur, bekend van zijn columns (o.a. De Morgen en De Standaard), romans en theaterteksten. Zijn debuut Het Schapenfeest verscheen in 2010 en werd lovend ontvangen. In 2014 volgt de roman Drarrie in de nacht, die in verschillende talen werd vertaald en genomineerd werd voor de Gouden Uil. In Duitsland werd Drarrie in de nacht een heuse bestseller. El Azzouzi schreef ondertussen al een tiental theatervoorstellingen. Met de theatertekst IJdele dagen won hij de auteursprijs voor podiumkunsten. Voor zowel de theatertekst Reizen Jihad en de roman Drarrie in de nacht ontving El Azzouzi in 2015 de Arkprijs van het Vrije Woord. Met zijn gezelschap JuniorcEsAr maakte hij de voorstellingen Malcolm X , dat als theatergeschiedenis bestempeld werd, en Drarrie in de nacht, een herwerking van het gelijknamige boek. Zijn laatste roman Alleen Zij is het slotstuk van de trilogie Het Schapenfeest, Drarrie in de nacht en Alleen Zij

 

 

Welk beroep wou je als kind later doen?

Zidane was mijn held. Ik droomde als profvoetballer bij Barcelona te spelen. Door omstandigheden is dit helaas niet gelukt. Maar ik droom er nog steeds van, dat helpt mij om de slaap te vatten.

Welk eigen succesmoment is voor jou onvergetelijk?

De roman Drarrie in de nacht. Nooit gedacht dat die zo succesvol ging worden. Na tal van nominaties, verkoop en vertalingen schrik ik er nog steeds van hoe vooral jongeren van wie ik dacht dat ze nooit lazen Drarrie in de nacht zo een leuk boek vonden. Dat geeft me een vreemd maar vooral goed gevoel.

Wie is (vandaag) voor jou een held?

De oprechte activist die zichzelf volledig wegcijfert, die zich inzet tegen armoede of discriminatie of onrecht. Daar heb ik veel respect voor.

Waarom maak je in KVS de voorstelling Malcolm X?

We hebben de verontwaardiging van Malcolm nodig, zijn strijdvaardigheid.

 

IN DE PERS