Dear Winnie in de prijzen!

Goed nieuws voor Dear Winnie! De voorstelling – een coproductie van KVS en NNT – waarmee theatercollectief en huisgezelschap Jr.cE.sAr afgelopen najaar en dit voorjaar België en Nederland rondtrok, is genomineerd voor het Vlaamse theaterfestival. 

Een kroon op het werk van het collectief en de negenkoppige cast van actrices, zangeressen en performers uit de Afrikaanse diaspora. Samen brengen ze een muzikale voorstelling over de kracht van uitzonderlijke figuren, in het spoor van Winnie Madikizela Mandela. Regisseur Junior Mthombeni vatte de voorstelling aan als eerbetoon aan zijn vader, een voormalig ANC-verzetsstrijder, die in Winnie Madikizela Mandela een vertrouwenspersoon vond. De voorstelling verhoudt zich echter niet alleen tot deze bijzondere vrouw die ondanks vernedering, misbruik en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. 

Dear Winnie gaat ook over wat wij vandaag kunnen leren van de strijdlust die haar kenmerkte. Ditmaal niet vanuit een witte maar vanuit een gekleurde bril. De cast ging samen op zoek naar een antwoord op de vragen: wanneer kom je in opstand? Wanneer offer je je persoonlijkheid op voor een groter verhaal? Samen zetten ze de witte, eurocentrische, mannelijke canon op zijn kop. Ze klagen het gebrek aan representativiteit aan en bekritiseren het officiële verhaal. 

Na lof in zowel binnen- als buitenlandse pers – vier sterren in The Guardian! – erkent ook het Vlaamse Theaterfestival nu dus het wervelend universum van Jr.cE.sAr: 

Uit het juryrapport:

“Dear Winnie is een bijzonder meeslepend ritueel, waarbij de levens- en strijdlust van het podium spát. Negen zwarte vrouwen brengen een opzwepende ode aan hun idool Winnie Madikizela-Mandela. Tijden, talen en stijlen lopen vrolijk door elkaar, tot één feministisch en anti-racistisch statement én een spetterend totaalspektakel.”

Start ticketverkoop theaterfestivals vanaf 6 augustus   

Het Vlaamse Theaterfestival loopt van 3 tot en met 13 september 2020. In KVS komt Dear Winnie terug op 10 en 11 september in KVS BOL. De zaalcapaciteit zal beperkt zijn. Laat deze kans dus niet onbenut en bestel op 6 augustus je tickets! 

Meer weten?  

Benieuwd naar meer? Luister dan nu naar de aflevering rond Dear Winnie op onze podcast KVS en Route of bekijk de documentaire Dear Winnies op vrt.nu. 

Cookies
KVS maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze websites willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Lees onze privacyverklaring