KVS

We openen onze deuren

Maandag 26 april openen we de deuren met de voorstelling Jonathan van Bruno Vanden Broecke en Valentijn Dhaenens. De datum is niet toevallig gekozen, precies aan het einde van deze lockdown. De voorstelling zal onder strikte maatregelen doorgaan en alle protocollen respecteren om de veiligheid van het publiek te garanderen.

De cultuursector is al enige maanden op slot. Wij hebben alle begrip voor de sanitaire toestand, voor de druk op de zorg en de maatschappelijke prijs die velen in deze crisis betalen. De cultuursector stelt zich echter al maanden constructief op om veilig voorstellingen te organiseren volgens de daarvoor voorziene protocollen. Die protocollen zijn, samen met virologen en experten, vorige herfst uitgewerkt. Zelf zijn we als sector expert en beslagen in het begeleiden van publieken en publiekstromen.

Voor de maand april werd de belofte om buiten voor vijftig mensen een voorstelling te organiseren ingetrokken. Ondertussen zitten parken en pleinen – in onveiligere omstandigheden – vol. Ondertussen komen mensen onveilig samen op treinen op weg naar zee. 

Het is wraakroepend: na een jaar pandemie zijn we er als maatschappij nog altijd niet in geslaagd te organiseren wat veilig kan georganiseerd worden. Cultuur kan een deel van de oplossing zijn. En er zijn wel degelijk alternatieven. En er is wel degelijk een grote maatschappelijke nood aan veilige ontmoetingen en aan cultuur. Om te vermijden dat het maatschappelijke draagvlak helemaal erodeert, om te vermijden dat gevaarlijke, slecht georganiseerde samenkomsten te vaak voorvallen, is er nood aan veilige manieren om van cultuur te kunnen genieten. Wij hebben dan ook begrip voor de artiesten die Théâtre National en de Munt bezetten en ondersteunen hun vragen.

Om aan te tonen dat dat kan opent KVS – op het einde van deze lockdown de deuren. Het is een signaal naar de overheid om eindelijk onze sector en onze inspanningen ernstig te nemen. Maar cultuur is essentieel voor het welzijn van mens en maatschappij. Wij zijn voorzichtig en respecteren de regels. Wij doen dat in en zaal met maximale ventilatie, begeleide en gecontroleerde publieksstromen, registratie van de bezoekers, veilige afstand, CO2 meting, mondmaskerplicht, ontsmettingsgel, en laten max 50 personen in een zaal van 500.

Jonathan zal spelen van 26 tot en met 30 april, elke avond om 20:00 in KVS BOL.