KVS
© Danny Willems

Moya Michael én Lisbeth Gruwez geselecteerd voor Theaterfestival(s)!

Fantastisch nieuws uit Antwerpen en Amsterdam voor KVS-gezichten Moya Michael en Lisbeth Gruwez. Beide artiesten zijn geselecteerd voor het Theaterfestival, dat dit jaar in Antwerpen doorgaat van 2 tot en met 12 september. Moya Michael presenteert op het festival Coloured Swan 3: Harriet's reMix en Lisbeth Gruwez voert er samen met de briljante pianiste Claire Chevallier Piano Works Debussy op. Coloured Swan 3: Harriet's reMix valt trouwens tweemaal in de prijzen, want ook de Nederlandse Theaterfestival-jury benoemde het werk tot het beste wat 2020 aan cultuur te bieden had. Wij konden niet trotser zijn op onze gezichten! 

Coloured Swan 3: Harriet's reMix

Moya Michael/ Kosmonaut & KVS 

Theater Bellevue (Amsterdam) 

ma 6 sep 20:30 - 21:30

De Singel (Theaterstudio) 

vr 10 & za 11 sep 20:00 - 21:00 

In de Coloured Swans-reeks stelt Michael de vraag hoe de verschillende identiteiten die ons worden opgelegd een invloed hebben op ons lichaam en op hoe we bewegen, spreken, zingen. Michael nodigt kunstenaars van verschillende disciplines en achtergronden uit om haar bij deze zoektocht te vergezellen en om hun persoonlijke verhalen te delen. Elke ontmoeting leidt tot een solovoorstelling, gemaakt voor en met de kunstenaar. Samen vormen de verschillende ‘zwanen’, in al hun verscheidenheid, één grote en steeds evoluerende creatie. Een hybride vorm van dans, theater, muziek en beeld, even gemengd als de makers zelf. Na de eerste Coloured Swan (KhoiSwan) en de tweede (Eldorado), volgde Harriets reMix, dat nu een plaats heeft versierd op het Theaterfestival. 

In Coloured Swan 3: Harriet's Remix onderzoekt Moya Michael samen met creatievelingen Loucka Fiagan, Oscar Cassamajor, Milo Slayers en Zen Jefferson de toekomst in relatie met het heden en het verleden. Deze jonge artiesten vertegenwoordigen de toekomst en dragen visies van hoop en alternatieve werelden met zich mee, terwijl ze ook de dialoog met hun voorouders aangaan. Tegelijk gaat het over vorm en theater. De hele voorstelling wordt gebracht in een ruimte waar de grenzen continu veranderen, zodat de performers de ruimte kunnen gebruiken zoals ze dat zelf willen.

"Coloured Swan 3 moet je bij uitstek met je lijf en je intuïtie begrijpen. Wie daarvoor openstaat, wordt ondergedompeld in een kleurrijk universum vol dans, poëzie en visuele storytelling, op het snijpunt tussen West-Europese en Sub-Sahara Afrikaanse cultuur, tussen verleden en toekomst, mythologie en Afrofuturisme, spiritualiteit en technologie." – Juryrapport '21 

Piano Works Debussy 

Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier/ Voetvolk & KVS 

De Singel (Rode Zaal) 

wo 08, do 09 & vr 10 sep  20:00 - 21:00 

Piano Works Debussy is een ontroerend duet tussen danseres Lisbeth Gruwez en pianiste Claire Chevallier. Samen zoeken ze de ruimte tussen de noten in de composities van Debussy.

De bewegingen zijn suggesties, geen expressies, in lijn met Debussy’s zoektocht naar la musique immatérielle. Eerder dan een onbuigzame realiteit te tonen, laten Gruwez en Chevalier een verbeelding ontstaan.

Voor het eerst in haar carrière kiest Gruwez voor klassieke muziek. Na haar opleiding klassiek ballet vond ze vrijheid in de hedendaagse dans, met een bewegingstaal die inmiddels een referentie werd. Piano Works Debussy is in dat opzicht een bijzondere dialoog tussen een klassiek en een hedendaags kader, die zo Gruwez’ choreografische parcours blootlegt.

“Genot: we zijn het bijna vergeten op onze podia, maar hoe aanstekelijk is het niet. Het maakt van Piano Works Debussy een betoverend uur van klank en beweging, dat je sprakeloos achterlaat.” – Juryrapport '21