Junior Mthombeni

Junior Mthombeni (°Mechelen , 1972) is theatermaker, acteur en muzikant. De laatste jaren liet hij zich opmerken als artistiek leider van het SINcollectief, met wie hij felgesmaakte voorstellingen creëerde als Troost (met het hiphopcollectief NoMoBS), Rumble in da Jungle en Reizen Jihad.

 

Daarnaast is hij als maker actief in het collectief Jr.cE.sA.r, samen met Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens. Zij tekenden voor de succesvoorstellingen Malcolm X (“breekpunt in de Vlaamse theatergeschiedenis” - De Standaard) en Drarrie in de Nacht (“coole splinterbom”, eveneens volgens De Standaard). Samen met artistiek leider van KVS Michael De Cock regisseerde hij de Brel-adapatie van L’Homme de La Mancha, naar het boek Don Quichot van Miguel de Cervantes. Ook deze voorstelling werd enthousiast onthaald: "Een bom. Explosieve regie. Onverwacht, poëtisch, en met een magistrale finale”, aldus RTBF.

 

Zijn werk als regisseur biedt een theatrale interpretatie van hete hangijzers uit de actualiteit (bv. Syriëstrijders, hangjongeren) maar onderzoekt evengoed de hedendaagse betekenis van inspirerende figuren, bewegingen en evenementen uit het (recente) verleden zoals bvb Malcolm X.

 

In samenwerking met een multi-etnische cast vat Mthombeni de grootstedelijke context in eigentijds muziektheater, met invloeden van urban arts en muziektradities uit alle windstreken.

 

Van jongs af stond hij ook zelf op de scène als muzikant, zanger en acteur. Hij werkte o.a. met Tone Brulin in de KNS en Alida Neslo bij De Nieuwe Amsterdam, en trad jarenlang op met bands als Afrobeat Association, El Tattoo Del Tigre, African Jazz Pioneers en de Internationals.

In de pers

11.10.2016 - BRUZZ - "Wij waren Beyonce voor"
19.10.2016 - Knack Focus - Malcolm X is een swingende mijlpaal in de geschiedenis van KVS
19.08.2017 - De Standaard Weekblad - 'Het is een mooie dag om een feestje te bouwen'
10.09.2017 - het Theaterfestival - ‘Ik zal niet zomaar meer buigen, die tijd is voorbij’
03.10.2017 - L'Echo - Focus sur la Flandre qui crée

L'Homme de La Mancha
L'Homme de La Mancha
Drarrie in de nacht
Drarrie in de nacht
JR
JR
Malcolm X
Malcolm X
© Danny Willems
© Danny Willems
© Danny Willems
© Danny Willems