KVS

Wetenschappers en kunstenaars zijn de visionairs van de samenleving. Om die stem en hartenklop een podium te geven, riepen KVS en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Mindblowers in het leven. Op 12 oktober 2023, vond de zevende editie van Mindblowers plaats. Een avond vol performances op het kruispunt van kunst, cultuur en reflectie. Transdisciplinaire artiest Roel Heremans werd uitgenodigd om zijn persoonlijk verhaal en artistieke praktijk te delen. Wie zal er in de toekomst jouw gedachten beheersen? Test het zelf met de NeuroRight Arcades, van 12 oktober tot en met 10 november '23 in KVS BOX. 

De digitale vooruitgang gaat razendsnel en verder dan we ooit hadden durven denken. In de nabije toekomst zal technologie in staat zijn om informatie rechtstreeks uit ons brein te putten en onze gedachten en gevoelens te lezen en beïnvloeden. Dat zal gebeuren via zogenaamde Neuro-wearables en Brain-Computer-Interfaces, neurotechno-logische hulpmiddelen die rechtstreeks inwerken op ons brein. 

Maar wat als iets of iemand die technologie inzet tegen onze wil of er grenzen mee overschrijdt? Daar hebben we vandaag als samenleving (ethisch, juridisch en in onze omgang met elkaar) simpelweg nog geen antwoord op. Onderzoekers van het NeuroRights Initiative (Columbia University) formuleerden daarom de "Vijf NeuroRechten" van de mens. 

  1. Mental Privacy: Niets of niemand mag in je hoofd kijken zonder dat jij dat wil. 
  2. Personal Identity: Niets of niemand mag zonder jouw toestemming je zelfbeeld veranderen. 
  3. Free Will: Niets of niemand mag je vrije wil beïnvloeden of beperken. 
  4. Equal access to Mental Augmentation: Iedereen heeft potentieel evenveel recht op apparatuur die ons slimmer maakt. 
  5. Protection Against Algorithmic Bias: Niemand mag gediscrimineerd worden op basis van hun hersenprofiel. 

Transdisciplinair kunstenaar Roel Heremans en zijn team lieten zich inspireren door de vijf NeuroRechten bij het creëren van hun artistieke installatie, The NeuroRight Arcades. Aanraken mag! De kunstinstallatie is interactief. Hoe werkt het? Neem plaats aan een van de drie Arcade spelconsoles en zet de Brain-Computer-Interface-koptelefoon op. Wat volgt is een begeleide tocht doorheen je eigen hersengolven. Na het afronden van het spel kan je een afdruk van jouw hersengolven downloaden. 

Met de NeuroRight Arcades wil Roel Heremans onze rechten rond breintechnologie tastbaarder maken en jou inspireren tot een dieper begrip van het belang ervan. En net op het moment dat je je bewust bent van je eigen rechten, zou je het vreemde gevoel kunnen krijgen dat de Arcades misschien net zelf deden waar ze jou voor waarschuwden. 

De NeuroRight Arcades gameplay is enkel in het Engels beschikbaar.