KVS
David Ruano

What the foc?! Brussel en Barcelona slaan de handen ineen

Van 4 tot 14 juli presenteren Gerardo Salinas en Junior Mthombeni, samen met een groep stadsartiesten, de creatie What the foc?! op het GREC festival in Barcelona. De samenwerking tussen Teatro Nacional de Catalunya (TNC) en KVS gaat al een hele tijd terug. Stadsdramaturg Gerardo Salinas werkt momenteel samen met Junior en de hele groep hard aan de voorstelling en geeft ons een inkijk in hoe What the foc?! tot stand kwam.

Op 28 mei vertrokken Junior Mthombeni en ik naar Barcelona. Doel van onze reis? De repetities voor What the foc?!, een coproductie tussen TNC en KVS. Hiervoor verzamelden we een enthousiaste groep artiesten, 17 in totaal, uit Barcelona. Een boeiende mix van leeftijden, disciplines, afkomst, ...

Momenteel stomen we ons klaar voor de première van What the foc?! begin juli, maar onze samenwerking met TNC gaat al een heel eind terug. Tot 2019 om precies te zijn. We reisden toen af naar Barcelona om er Dear Winnie te brengen, de Jr.cE.sA.r-creatie geïnspireerd door het leven van Winnie Madikizela Mandela. Tijdens ons verblijf maakten we kennis met Tinta Negra: een collectief van Afro-Catalaanse kunstenaars. We waren onder de indruk door hun organisatievorm en we ontdekten dat we heel wat raakvlakken hebben. In samenspraak met Carme Portaceli, artistiek leider en onze partner in crime bij TNC, ontstond het idee om een reeks workshops met kunstenaars uit Barcelona op poten te zetten, waarin we onze manier van werken, onze ervaring en visie konden delen. 

De workshops sloegen aan: meer dan honderd mensen meldden zich aan om deel te nemen. Uit deze honderd aanmeldingen kozen Junior en ik met veel zorg en aandacht de twintig finale deelnemers. Met deze groep gingen we in maart 2023 voor het eerst aan de slag. En dat was fantastisch: de chemie spetterde in het rond! We werkten met hen volgens het perspectief van 'Urban Dramaturgy': we gingen op onderzoek uit in de stad, door middel van oefeningen en reflecties. Dat resulteerde tijdens een tweede workshopweek in juni 2023 in een indrukwekkend resultaat.

Zo indrukwekkend dat Carme Portaceli ons uitnodigde om een creatie te maken op basis van deze visie. Het lag voor ons voor de hand dat we daar een aantal van de workshopdeelnemers bij zouden betrekken. En kijk: finaal trokken we gewoon iedereen mee aan boord – ook al was dat op vele vlakken (van financieel tot logistiek) een uitdaging. 

Maar die inspanning was het meer dan waard, want dankzij het collectief leerden we zoveel verschillende aspecten van het leven in de stad Barcelona kennen. En het zorgde er ook voor dat we steeds verbonden zijn gebleven. Zo vonden er sindsdien al meerdere uitwisselingen met de groep plaats. Shorlady Preciado verving een performer in Mimi's Shebeen, een creatie van Alesandra Seutin voor KVS, Mauricio Sierra en Denise Duncan namen deel aan het internationale luik van WIPCOOP en het Próximamente LAB in Brussel. En Moha Amazian is een van de artiesten in Hannibalde seizoensopener van KVS komende september!

Deze uitwisselingen zijn intrinsiek verbonden aan de dynamiek die we hebben opgebouwd met TNC en zorgen voor een fijne wisselwerking tussen Brussel en Barcelona. De raakvlakken tussen onze steden zijn legio, denk maar aan de meertaligheid en culturele diversiteit. Deze ontmoeting tussen het collectief, TNC en KVS laat ons toe om de band tussen zowel de steden als de theaters te verdiepen.