KVS

Bovary op Filmfestival Oostende én zes nominaties MIFF Awards

Prachtig nieuws uit Milaan voor Carme Portaceli, Michael De Cock en Jaco Van Dormael: ze blijken voor hun teletheaterstuk Bovary niet één of twee, maar zes (!) nominaties te hebben ontvangen voor de MIFF (Milan International Film Festival) Awards. Wie de film het liefst in de cinemazaal wil meemaken, houdt maar beter de website van Filmfestival Oostende in de gaten: want daar gaat de film op 26 januari – eindelijk – in première. 

Prachtig nieuws uit Milaan voor Carme Portaceli, Michael De Cock en Jaco Van Dormael: ze blijken voor hun teletheaterstuk Bovary niet één of twee, maar zes (!) nominaties te hebben ontvangen voor de MIFF (Milan International Film Festival) Awards. Dit festival wordt ook wel het ‘Milanese Sundance’ genoemd en staat erom bekend onafhankelijke filmmakers te lauweren en meer bekendheid te geven. Wat een eer dus dat de jury ervoor koos om Bovary voor de zes belangrijkste categorieën te nomineren: beste regie (Jaco Van Dormael), beste acteur (Koen De Sutter), beste actrice (Maaike Neuville), beste film, beste montage (Günter Hoogstyn) en beste cinematografie (Juliette Van Dormael). Uiterlijk 5 januari weten we welke nominaties verzilverd worden.

Carme Portaceli, KVS-gezicht uit Catalonië, zette zich twee jaar na Mrs. Dalloway aan een andere romanklassieker: Madame Bovary, het magnum opus van Gustave Flaubert over een ongelukkige huisvrouw die probeert de saaiheid van haar huwelijk en plattelandsleventje te verdrijven met affaires, die stuk voor stuk tot mislukken gedoemd zijn. Zonder het tot een feministisch pamflet te reduceren, toont Portaceli aan hoe vrouwen in de negentiende eeuw in een burgerlijk keurslijf gedwongen werden; Emma Bovary is voor haar dan ook een activiste en een heldin, die besloot het heft in eigen handen te nemen en meer spanning en vrijheid op te zoeken. Ze nam de regie samen met Michael De Cock op zich en koos voor Maaike Neuville (‘Maaike Neuville is Madame Bovary’) en Koen De Sutter als Emma en Charles Bovary. 

Dat beloofde een mooie voorstelling te worden, toen plotseling het spook van covid opdook. KVS mocht de mensen niet langer naar de zaal laten komen, dus besloot het de zaal naar de mensen te brengen, via een gloednieuw concept: teletheater. Vermaard regisseur Jaco Van Dormael maakte een filmversie van de voorstelling en die werd vervolgens op Canvas uitgezonden. Wat gerust een succes genoemd mag worden: eerder noemde de Standaard de film al ‘een feest voor de zintuigen’, nu is er dus officiële erkenning uit het buitenland. Wij blinken nu alvast van trots, voor Jaco Van Dormael en het hele team. Benieuwd naar meer? We houden je in het voorjaar op de hoogte van verdere ontwikkelingen. 

Wie de film het liefst in de cinemazaal wil meemaken, houdt maar beter de website van Filmfestival Oostende in de gaten: want daar gaat de film op 26 januari – eindelijk – in première.