KVS
© Charlotte Bouckaert

You are an Object to me

Charlotte Bouckaert / Platform 0090 & KVS
vr 22.03.2024 en za 23.03.2024
22.03.2024
en
23.03.2024
 • 22.03.2024
  20:30 - 21:30
  KVS, Brussels
  KVS BOX
 • 23.03.2024
  20:30 - 21:30
  KVS, Brussels
  KVS BOX

Het toneel: een groot wit horizontaal canvas, met daarop dagdagelijkse voorwerpen en performer Marie De Corte. Tussen de zwijgzame, stille objecten en het beweeglijke en expressieve lichaam ontstaat een relatie. Wat als de voorwerpen in beweging komen; aarzelen, wankelen, wegwandelen. Wat als er een ontmoeting plaatsvindt tussen de appels van Cézanne en een paar Morandi vazen. Wat als De Corte in gesprek gaat met een peer.  

In You are an Object to me, haar nieuwste creatie,  spoort Charlotte Bouckaert (11 seconds) ons aan om de stillevens die achteloos in onze woonkamers ontstaan, opnieuw met verwondering te benaderen. Om onze automatische en routineuze blik, de grootste vijand van het kijken, uit te schakelen. Mens en object laten sporen na in de tijd. Wat zijn de contouren die het leven achterlaat?

"Het is het lot van de dingen en van al wat men kan bezitten om geboren uit duisternis een onverklaarbaar en kort bestaan te kennen in weinig licht. Even zijn ze daar, dan glijden ze weg over de rand, verdwijnen in het niets.” (Bart Verschaffel – kunstfilosoof)

Charlotte Bouckaert ontwikkelde de laatste 10 jaar een beeldtaal op het snijvlak van beeldende kunst en live performance. Na 11 seconds, haar laatste theatervoorstelling, waarin één foto leidraad is van een speelse gedachtenassociatie over (het kijken naar) kunst, is deze keer het stilleven in de schilderkunst Bouckaert’s vertrekpunt. Ze stelt de stilstand en levenloosheid van het genre in vraag. You are an Object to me focust op het kijken als een bewuste en bezielde actie. 

 

Credits

CONCEPT & REGIE / CONCEPT & MISE EN SCÈNE / CONCEPT & DIRECTION Charlotte Bouckaert PERFORMANCE / INTERPRÉTATION Marie De Corte DRAMATURGIE / DRAMATURGY Bart Van Den Eynde TECHNISCHE UITVOERING SCENOGRAFIE Stan Wannet MUZIEKCOMPOSITIE / COMPOSITION MUSICALE / MUSIC COMPOSITION Nicolas Roseeuw TECHNIEK/TECHNIQUE/ TECHNICS Lucas Van de Voorde LICHTONTWERP / CONCEPTION LUMIÈRE / LIGHT DESIGN Harry Cole KOSTUUMONTWERP / CONCEPTION COSTUMES / COSTUME DESIGN Lieve Pynoo PRODUCTIE / PRODUCTION Platform 0090 COPRODUCTIE / COPRODUCTION KVS - KAAP - C-Takt - Perpodium - Playground (STUK & M, Leuven) Deze productie kwam tot stand met de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en de Vlaamse Gemeenschap MET DANK AAN / REMERCIEMENTS À / THANKS TO Kunstenwerkplaats Pianofabriek BE 2024