KVS
© Michiel Devijver

The Interrogation

Milo Rau & Edouard Louis / NTGent & IIPM
vr 03.05.2024 en za 04.05.2024
03.05.2024
en
04.05.2024
 • 03.05.2024
  20:00 - 21:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL
 • 04.05.2024
  20:00 - 21:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL

Regisseur Milo Rau en de Franse bestsellerauteur Édouard Louis schreven voor hun eerste samenwerking een zeer persoonlijke toneeltekst over twijfelen en falen. 

Louis en Rau zijn al lang vrienden, een vriendschap die ontstond uit hun gedeelde zoektocht naar een kunst van het reële. “De wezenskern van theater is dezelfde als in literatuur: tonen wat moeilijk te tonen is. Theater moet geen veilige plek zijn”, schreef Louis over Rau's toneelstuk Familie

Met de voorstelling The Interrogation  presenteren de twee nu een zeer persoonlijke tekst over twijfelen en falen. Het stuk werd geschreven en gemaakt door Louis en Rau in het voorjaar van 2021, oorspronkelijk in opdracht van het Kunstenfestivaldesarts, IIPM & NTGent, maar ging nooit in première. Nu is het eindelijk live te zien. Gespeeld door Arne De Tremerie, een acteur uit het globale ensemble van NTGent, is The Interrogation een “demonstratie voor kwetsbaarheid”, een moment van poëtische stilstand. 

Kunnen we via de kunst ontsnappen aan onze biografie, of is kunst slechts de neerslag van een mislukte bevrijding? “Het is een diep melancholisch toneelstuk, een fragmentarisch toneelstuk, een teder toneelstuk”, zo vertelden Louis en Rau in een interview –  een voortdurende gedachtewisseling over theater en werkelijkheid, mislukking en transformatie, fictie en waarheid, over worden en zijn. 

Édouard Louis oogstte de voorbije jaren wereldwijd succes met zijn boeken, waarin hij zijn leven beschrijft vanaf zijn tienerjaren, zijn worstelingen in een klein stadje in het noorden van Frankrijk en zijn opgroeien als jonge homoseksuele man. Theater speelt een cruciale rol in zijn leven. Zelf theater spelen brengt hem in contact met literatuur, maar leert hem ook hoe hij door te acteren kan overleven.

Milo Rau bewijst met projecten als The Congo Tribunal, La Reprise, Orestes in Mosul, The New Gospel of School of Resistance dat theater niet los moet staan van de maatschappij, maar integendeel een noodzakelijke bijdrage levert aan politiek, cultuur en maatschappij – een plek om waargebeurde verhalen te vertellen die onze samenleving vormgeven.

Credits

SPEL / JEU / PERFORMANCE Arne De Tremerie REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Milo Rau TEKST / TEXTE / TEXT Edouard Louis, Milo Rau DRAMATURGIE / DRAMATURGY Carmen Hornbostel REGIE-ASSISTENT/ ASSISTANT·E À LA MISE EN SCÈNE / ASSISTANT TO THE DIRECTOR Giacomo Bisordi, François Pacco (on tour) TECHNISCHE REGIE / RÉGIE TECHNIQUE / TECHNICAL DIRECTION Jens Baudisch LICHTONTWERP / CONCEPTION LUMIÈRE / LIGHT DESIGN Dennis Diels, Ulrich Kellermann (on tour) PRODUCTIELEIDING / DIRECTEUR·RICE DE PRODUCTION / PRODUCTION MANAGER Mascha Euchner-Martinez VERTALING / TRADUCTION / TRANSLATION Erik Borgman, Kaatje De Geest PRODUCTIE / PRODUCTION International Institute of Political Murder (IIPM) COPRODUCTIE / COPRODUCTION NTGent, Internationaal Theater Amsterdam, Kunstenfestivaldesarts Brussel