KVS
© Sam Asaert

Klytaimnḗstra

STAN & Olympique Dramatique / Toneelhuis
wo 08.05.2024 en do 09.05.2024
08.05.2024
en
09.05.2024
 • 08.05.2024
  20:00 - 22:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL
 • 09.05.2024
  20:00 - 22:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL

“If evil is in this wind, let it blow over.” Dat lezen we in de vertaling van de Oresteia door Ted Hughes. Het eerste deel uit de trilogie van de Griekse tragediedichter Aischylos richt zich op de geschiedenis van koning Agamemnon en zijn vrouw Klytaimnḗstra. De vorst besluit om hun dochter Iphigenia te offeren in ruil voor een gunstige wind om zijn schepen naar Troje te voeren. Wanneer Agamemnon de Trojaanse oorlog uiteindelijk wint, keert hij terug naar huis, waar hem een confrontatie met Klytaimnḗstra staat te wachten. 

STAN maakte in de zomer van 2022 een openluchtvoorstelling in Elefsina (Griekenland), de geboorteplaats van Aischylos. In 2024 bewerken ze samen met Olympique Dramatique Klytaimnḗstra voor theaterzalen. In de voorstelling komen drie versies van de bekende Griekse tragedie samen: de originele tekst van Aischylos, de meesterlijke Engelse vertaling van Ted Hughes, en de rauwe interpretatie Bloedbad van Gustav Ernst. Door deze drie lezingen van de mythische tekst naast elkaar te plaatsen, komen de tomeloze oorlogszucht en toxische mannelijkheid aan de oppervlakte en zien we het personage van Agamemnon in een nieuw daglicht.  
 
De cast bestaat uit een groep van Belgische en Griekse acteurs en een Filipijnse en Noorse performer. Een polyfoon ensemble, dat verschillende perspectieven belichaamt en de dynamieken tussen dansers en acteurs blootlegt. Een dissectie van misogynie, 2500 jaar geleden en nu. Van machtshonger en geweld, van de onverschilligheid waarmee we de bruutheid ondergaan. Een bevraging van hedendaagse (gender)identiteiten en waarheden. Met als vormelijke leidraad: waar neemt intuïtie het over van ratio? 

'If evil is in this wind, let it blow over.'

Extra

Opgelet: er wordt gebruik gemaakt van een stroboscoop tijdens deze voorstelling. 

Credits

VAN & MET / DE & AVEC / BY & WITH Antonis Antonopoulos, Adriana Bakker, Eleni Moleski, Gustavo Gláuber, Maria Skoula, Sara Haeck, Stijn Van Opstal, Synne Elve Enoksen CONCEPT & REGIE / CONCEPT & MISE EN SCÈNE / CONCEPT & DIRECTION Jolente De Keersmaeker TEKST / TEXTE / TEXT ‘Agamemnon’ (‘Oresteia’) van/de/by Aischylos, Ted Hughes & Gustav Ernst BEWEGINGSADVIES / CONSEIL MOUVEMENT / MOVEMENT ADVICE Youness Khoukhou SCENOGRAFIE & LICHT / SCÉNOGRAPHIE & LUMIÈRES / SCENOGRAPHY & LIGHT Thomas Walgrave KOSTUUMS / COSTUMES Rachid Laachir CONCEPT MUZIEK / CONCEPTION MUSICALE / MUSIC CONCEPT Frank Vercruyssen PRODUCTIE / PRODUCTION STAN & Olympique Dramatique | Toneelhuis COPRODUCTIE / COPRODUCTION European Capital of Culture Elefsina 2023 MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF Tax Shelter van de Belgische federale overheid