KVS
© Aidan Hwang

DOUBLE BILL: Mechanism & Everything Falls Dramatic

Korea National Contemporary Dance Company
zo 16.04.2023 20:00
KVS, Brussels
KVS BOL
16.04.2023
20:00
Voorbij

Het Koreaans Cultureel Centrum in België nodigt Korea National Contemporary Dance Company uit om twee nieuwe werken van bijzondere choreografen te brengen: Mechanism van Jaeyoung Lee en Everything Falls Dramatic van Sungim Her. Het wordt de eerste voorstelling van 2023 ter ere van de 60e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Korea en de EU.

Mechanism van Jaeyoung Lee

Choreograaf Jaeyoung Lee (artistiek directeur van SIGA) heeft zijn artistieke horizon actief verbreed via een genreoverschrijdende samenwerking, op basis van zijn regietalent om een solide structuur te geven aan een werk. Hij stelt zijn nieuwste creatie, Mechanism, voor. Lee weet de essentie van een fenomeen te vatten, door er een voorstelling over te maken en het in zijn eigen kunstwereld te integreren. Mechanism gaat over mensen in kleine en grote systemen, zoals Ruimte-Aarde-Beschaving-Maatschappij. Het belicht een ‘verzetsbeweging’ die aan de gang is, hoewel de protagonisten in overeenstemming leven met de systemen.

Alles in deze wereld behoort tot een systeem.
Ruimte, aarde, beschaving, maatschappij en mensen bestaan in allerlei soorten systemen.
Een lichaam bestaat binnen een structuur, en een lichaam is op zich een structuur.
Zijn mechanisme wordt opgewekt en onthuld door een dynamiek en chemische reacties.
Zelfs verzet tegen dergelijke systemen is een heel redelijke en natuurlijke situatie.
Daar waar structuren en systemen bestaan, genereren bewegingen om eruit te ontsnappen energie, en creëren daardoor een mechanisme.

Choreograaf Jaeyoung Lee

Jaeyoung Lee stichtte het dansgezelschap SIGA om het over het leven en de mensen te hebben en via dans zijn sympathie te delen met de toeschouwer. Vanuit de ambitie om zijn dansdomein gaandeweg te verruimen gaat Jaeyoung Lee in elke voorstelling nieuwe uitdagingen en avonturen aan door samen te werken met artiesten uit verschillende kunstrichtingen, zoals theaterregisseurs, musici, acteurs/actrices, mimespelers en installatiekunstenaars.

www.companysiga.com

Everything Falls Dramatic van Sungim Her

Choreografe Sungim Her is bekend voor haar focus op verhalen van mensen aan de rand van de samenleving en omdat ze stereotypes op een gedurfde manier in vraag stelt. In dit dansstuk portretteert de choreografe ‘zaken die verdwijnen en ten onder gaan’ in ons leven, zowel dramatisch als kalm.

Rust en angst, zekerheid en onzekerheid, alsook verschijning en verdwijning. Onze verschillende zintuigen voelen een onzichtbare en ongrijpbare ‘verdwijning’ aan en brengen ons ervan op de hoogte. Te midden van onvoorspelbare onzekerheden zien we elkaar verdwijnen en maken we scheidingen mee, die we verwachten zonder erop voorbereid te zijn. Soms moeten we onverwacht en onvoorbereid afscheid nemen. In onze vergankelijke levens is ‘verdwijnen’ het begin van een nieuw, toekomstig leven, maar ook het natuurlijke gevolg van leven. Verdwijning kan waarschijnlijk alleen in het heden besproken worden. Dit dansstuk toont zaken waarmee we geconfronteerd worden en die we zien verdwijnen en ten onder gaan op zowel een dramatische als rustige wijze. Verdwijning is niet alleen een vreemd en onaangenaam moment dat ons constant overstuur maakt, het is ook een onvermijdelijk en onafwendbaar lot. We willen er helemaal niet mee te maken hebben, terwijl we er heel dichtbij staan. Toch wordt ons leven waardevoller door te verdwijnen.

Choreografe Sungim Her

Sungim Her portretteert en belicht verhalen van mensen die worden uitgesloten of gemarginaliseerd in de samenleving. Na haar opleiding choreografie bij P.A.R.T.S. (Belgische school voor hedendaagse dans) heeft ze zowel in Korea als Europa gewerkt, waar ze samenwerkte en optrad met Jan Fabre, Les Ballets C de la B, Cie Alias, Abattoir Fermé en Needcompany. Her maakt al meer dan 11 jaar, sinds 2009, deel uit van Needcompany, een Belgisch dansgezelschap waar ze ruim 13 werken heeft gecreëerd en opgevoerd, waaronder 25 moves en All Tomorrow’s Parties. Ze heeft ook haar medewerking verleend aan genreoverschrijdende projecten: ze choreografeerde en danste in het stuk Trois Contes door Opéra de Lille, en ze speelde ook in Hotel Poseidon, een Belgische indiefilm. Sinds 2012 maakt Sungim Her haar eigen producties in Europa zoals Philia, Tuning, Nymf, Nutcrusher, W.A.Y en Everything Falls Dramatic. Ze probeert te communiceren met uiteenlopende publieken, zowel in Korea als Europa, via haar cross-oversamenwerkingen en performances op de bühne wereldwijd.
www.sungimher.com

Korea National Contemporary Dance Company

Het in 2010 opgerichte Korea National Contemporary Dance Company (KNCDC) is het enige nationale gezelschap voor hedendaagse dans in Korea. Via dans en de samenwerking met artiesten die over bijzondere, creatieve kwaliteiten beschikken, creëert KNCDC hedendaagse Koreaanse dansen. Deze vertellen verhalen over de geschiedenis, de maatschappij en de dagelijkse, simultane levens, die alle generaties, in welke regio ook, weten te waarderen.

Als een vereniging die zich specialiseert in de creatie van nieuwe producties probeert KNCDC uiteenlopende hedendaagse waarden te verbeelden in dansvoorstellingen. Voor zijn dansstukken nodigt KNCDC choreografen met een authentieke artistieke visie uit en selecteert de best geschikte dansers voor elk project.

KNCDC blijft zich inzetten om de beste dansomgeving te bieden waar artiesten en publiek samen kunnen groeien. En als een platform waar artiesten en toeschouwers elkaar ontmoeten, hoopt het dansgezelschap een gezond ecosysteem te ontwikkelen waar uiteenlopende waarden naast elkaar kunnen bestaan.