KVS

Vrij op 8 mei

KVS & Théâtre National
ma 08.05.2023 20:00 - 22:15
KVS, Brussels
KVS BOL
08.05.2023
20:00 - 22:15
Voorbij

Samen met Théâtre National herdenkt KVS het verzet tegen het fascisme. Een avond met interventies van o.a. theatermaker en schrijver Martha Balthazar, muzikant Tcha Limberger en doctor in de rechten, Holocaust-overlever en jazzpianist Simon Gronowski.

Verzet begint met het stellen van een vraag, wist de wijze dichter Remco Campert. Waarom kennen wij zo weinig van de helden die vochten en stierven voor de vrijheid in WO II?  Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich officieel over. In heel Europa barstten bevrijdingsfeesten los. Daarna bleef 8 mei lang een officiële feestdag, maar in 1983 schrapte de Belgische regering 8 mei van de feestdagenkalender.

Elders in Europa viert men op 8 mei wel nog het herstel van vrede, democratie en vrijheid. Ook de vrijheid van kunstenaars. Daarom nemen wij artiesten nu mee het voortouw om op 8 mei onze kwetsbare vrijheden opnieuw te eren en te vieren.

Wij wachten de beslissing over een nieuwe vrije dag niet af, maar beginnen nu al met onze feestelijke herdenking. In onze culturele huizen en verenigingen, en in zoveel mogelijk gemeenten. Met voorstellingen, concerten, interviews, debatten, documentaires … Over toen én nu. Want wat is herdenken waard, als we het niet ook durven hebben over vandaag?

Vrij op 8 mei

We herdenken de bezetting en het verzet, we vieren de vrijheid.

Extra

KVS, Théâtre National, Toneelhuis, De Studio, 30CC, ARSENAAL/LAZARUS, Cinema Zed, Antwerps Kunstenoverleg, Mechels Kunstenoverleg, Construct Europe, Compagnie Tartaren, De Grote Post, De Snuffel, Erfgoedhuis Nazareth, fABULEUS, Gents Kunstenoverleg, Hart Boven Hard, Het nieuwstedelijk, Het Kwartier, LUCA School of Arts, Theater Antigone, OPEK, Stadshal Gent, De Nieuwe Zaal en Fort van Breendonk bundelen hun krachten voor Vrij op 8 mei.

Credits

Najar Lahouari

Milady Renoir

Igor Shyshko

Simon Gronowski

Tcha Limberger

Maia Chauvier

Martha Balthazar

Eva Kamanda

Lisetta Ma Neza & Peter Somuah

Credits

MET DEELNAME VAN / UN SPECTACLE DE / A SHOW BY Andreas Crommelinck, Annabelle Van Nieuwenhuyse, Albina Vakhitova, Grim Mignon, Eva Kamanda, Hannah Berrada, Igor Shyshko, Jonathan Deneck, Lisette Ma Neza, Maia Chauvier, Martha Balthazar, Milady Renoir, Modou Ndiaye, Najar Lahouari, Peter Somuah, Simon Gronowski, Tcha Limberger, Toon Acke COPRODUCTIE / COPRODUCTIONThéâtre National IN SAMENWERKING MET / EN COLLABORATION AVEC / IN COLLABORATION WITH 8 Mei Coalitie, Brussels2030