KVS

Brussels Bijoux

KVS / Zinnema / VGC / N22 / BOZAR / Opendoek
za 18.11.2023 19:00 - 21:30
KVS, Brussels
KVS BOL
18.11.2023
19:00 - 21:30
Voorbij

Brusselse amateurkunstenaars op het podium van KVS en BOZAR.

Brussels Bijoux is een springplanktraject voor amateurkunstenaars uit Brussel en de Vlaamse Rand, op touw gezet door Zinnema in samenwerking met BOZAR, VGC, N22, KVS en OPENDOEK. Via een open call selecteert een jury vier laureaten die elk een residentie krijgen in één van de Brusselse gemeenschapscentra om hun artistieke droom vorm te geven en waar te maken. Professionele coaches op vlak van dramaturgie en techniek staan hen bij in hun proces. Het eindresultaat zal te zien zijn op de podia van Bozar (17 november) en KVS (18 november). 

Programma KVS (18/11) 

 

19u00 – 20u00: Fareed Aziz - كَلاَّ ، كلا قا    A thousand times, kalla-ka)

(EN, duur: 45 minuten)

Hoeveel hokjes moet je bewonen voor er één jouw vorm aanneemt? Hoeveel labels en copingmechanismen moeten we uitvinden voordat we Utopia verwezenlijken? كَلاَّ ، كلا قا    (A thousand times, kalla-ka) is een performance van Fareed Aziz die een verbinding wil maken tussen ons diepste wezen en onze gezamenlijke menselijkheid. Hij probeert "hokjes" om te vormen tot meer aanvaarde en genadige vormen die variatie en co-existentie met anderen mogelijk maken. Als architect van opleiding vertelt hij zijn verhaal met behulp van het lichaam, perspectief en ruimtelijke ingrepen in een multidisciplinaire praktijk die geluid, film en installatie omvat.

Fareed Aziz zijn kunstpraktijk bevraagt individualiteit, intersectionaliteit en culturele identiteiten. De afgelopen vijf jaar ging hij op zoek naar een beter begrip van de gedeelde menselijke ervaring. Hij verliet "thuis" en migreerde tussen zes verschillende steden om onderweg beelden, geluiden en woorden vast te leggen en te documenteren. Uiteindelijk leerde hij dat "thuis" een concept is dat begint en eindigt in de verbeelding. كَلاَّ ، كلا قا (A thousand times, kalla-ka) is een raakvlak voor verbeelding en realiteit; een poging om zich lichter en vooral meer nederig te voelen. Het is een praktijk van vreugde, van vreedzame tegenspraak en loslaten. Één enkel lichaam kan maar zoveel gewicht dragen

21u00 – 22u00  – WeMetInBrxlss – Winter is Coming

(NL - duur: 45 minuten) 

Winter is Coming gaat over vier mensen die in hetzelfde gebouw in Brussel wonen – een oud huis. Een activiste, een oude vrijster, een carrièrejager en een hipster. Elk personage zit op een bijzondere manier opgesloten in hun eigen wereld, en elk personage lijdt aan een uniek soort eenzaamheid. De een is zich ervan bewust, de ander bestrijdt het, weer een ander kiest ervoor niets te doen of ontkent het volledig. De tijd verstrijkt, de winter komt er aan en de elektriciteit valt steeds uit. Het lot brengt deze schijnbaar gescheiden huurders samen na een aantal onverwachte ontmoetingen in de gang. 

WeMetInBrxlss is een vijfkoppig kunst- en performancecollectief uit Brussel: Emilie Van Daele, Kadishja Boujnane, Xiaoxing Zhao, Octavia De Buysscher en Anneleen Persyn. Zij werkten eerder samen in producties bij onder meer Wisper, Opendoek en D°eFFekt. Dit is hun eerste samenwerking waarbij Emilie Van Daele de regie en productie op zich neemt, terwijl de anderen hun individuele creatieve en technische bijdragen leveren.