KVS
© Ines Bodlovic

TSAR B & DIJF SANDERS: PLAY THE MUSIC OF TWIN PEAKS

Tsar B & Dijf Sanders
wo 25.09.2024 20:00 - 21:30
KVS, Brussels
KVS BOL
25.09.2024
20:00 - 21:30
Tickets

Samen met multi-instrumentalist Dijf Sanders brengt Tsar B een eigenzinnige hommage aan haar grote voorbeeld Angelo Badalamenti (1937-2022), de componist van de legendarische Twin Peaks-soundtrack. 

OVER DE REEKS 

Een creepy sfeer, bizarre personages, een dijk van een soundtrack en damn good coffee: de veelvuldig bekroonde, experimentele serie ‘Twin Peaks’ was een hit zodra het in 1990 op het scherm kwam. Kijkers werden meteen fan door de unieke combinatie van horror en humor die bedenkers David Lynch en Mark Frost in de reeks wisten te leggen. Het verhaal gaat zelfs dat Paul McCartney, die op het verjaardagsfeest van The Queen op audiëntie werd ontvangen, plots van Hare Majesteit te horen kreeg: “Excuseer, ik kan niet langer blijven, want Twin Peaks gaat beginnen.’’ 

OVER DE SOUNDTRACK

Een groot deel van het Twin Peaks-succes is toe te schrijven aan de fantastische muziek van Angelo Badalamenti (1937 - 2022), die met zijn scoreperfect een griezelige sfeer wist op te roepen. Zijn Twin Peaks Theme werd in 1990 bekroond met een Grammy, en volgens The Guardian bestaat er nog steeds geen tv-show met een betere soundtrack.

Badalamenti en Lynch kenden elkaar al langer: Badalamenti schreef ook de scores voor Lynch’ klassiekers Blue Velvet (1986) en Wild at Heart(1990), en zou dat later ook nog doen voor The Straight Story (1999) en Mulholland Drive (2001). De twee waren goed op elkaar ingespeeld: Lynch omschreef de emoties die de muziek moest oproepen, waarna Badalamenti achter de piano plaatsnam en begon te spelen. En óf dat goed werkte: volgens de legende zou ‘Love Theme from Twin Peaks’ op slechts 20 minuten gemaakt zijn.

Ook zangeres-actrice Julee Cruise (1956 - 2022), die in Twin Peaks een terugkerende rol heeft als zangeres in een wegrestaurant, kende de heren al langer: Badalamenti raadde Cruise aan toen Lynch voor Blue Velvet op zoek was naar een zangeres met een “haunting, ethereal voice”. Cruise stelde niet teleur: het nummer Mysteries of Love, dat tijdens de slotscène van Blue Velvet te horen is, werd immens populair. Ook in Twin Peaks draagt haar stem bij tot de melancholische en bevreemdende sfeer: op de score is ze te horen op de nummers The Nightingale, Into the Night en Falling.

TSAR B & DIJF SANDERS PLAY THE MUSIC OF ANGELO BADALAMENTI

Deze avond is een eerbetoon aan Badalamenti en Cruise, die allebei overleden zijn in 2022. In interviews noemt Justine Bourgeus (alias Tsar B) steevast Badalamenti wanneer naar haar grote voorbeeld gevraagd wordt, en ‘Twin Peaks’ als het kunstwerk dat de grootste invloed op haar leven gehad heeft. Over dit project zegt ze:

“David Lynch vertelde me hoe te schilderen, hoe los te laten, hoe te mediteren, hoe in het leven te staan en hoe op te letten. Angelo Badalamenti leerde me soundtracks te maken. Dit is dus een ode aan Badalamenti, die misschien hier nu ook ergens rondvliegt.”

Dijf Sanders vult aan:

“David Lynch verschuift kleine parameters die de werkelijkheid bevreemden. Dat is wat mijn experimentele muziek nodig heeft: geen overdaad, maar kleine, bevreemdende verschuivingen.’