KVS

Festival Congolisation

do 27.06.2024 20:00 - 22:00
KVS, Brussels
KVS BOL
27.06.2024
20:00 - 22:00
Voorbij

CONGOLISATION – Festival Afro-Diaspo-Arts Made in Belgium – gooit opnieuw het anker uit in KVS! Dit multidisciplinaire festival met exposities, dans, theater, muziek, film, lezingen, ... kadert in een Belgische context en wil de aandacht vestigen op zowel de Congolese als de hele Afrikaanse diaspora. Op 27 juni presenteren initiatiefnemer Pitcho Womba Konga en Skinfama je drie voorstellingen in KVS BOL. 1 ticket = drie shows, dat mag je niet missen! 

 

FIGHT FOR YOUR RIGHT (TO PARTY) – 
WORK IN PROGRESS 

AUREL ZOLA, PITCHO WOMBA KONGA & MIKE VAN ALFEN

DANS

In Fight for Your Right zoomen Aurel Zola, Pitcho Womba Konga en Mike van Alfen in op de lockdown tijdens de covid-pandemie en meer specifiek hoe jongeren die periode beleefden, in volle puberteit. Van ’s morgens tot ’s avonds aan huis gekluisterd, samen met hun ouders. Geen school, je vrienden niet kunnen zien, niet kunnen uitgaan en geen hobbies. De buitenwereld, voorheen hun speel- en experimenteerterrein, werd plots een gevaarlijke en verboden plek. Enkel essentiële verplaatsingen waren nog toegestaan, maar ook die waren te pas en te onpas onderworpen aan politiecontroles. Hoe overleef je zo’n periode, en groei je, hoe maak je deze overgangsperiode die sowieso al moeilijk is, mee? Vandaag zijn deze jongeren tussen de 20 en 22 jaar. Sommigen slaagden erin te blijven dansen, ondanks alle pandemie-beperkingen. Haaks op de politieke en medische regels kozen ze voor hun passie en verzetten ze zich tegen de sociale afstandsregels. 

Een van die evenementen was La Boum, dat illegaal werd georganiseerd in het Terkamerenbos op 1 april. Het bracht drieduizend jongeren op de been, die niet bang waren om de politie en covid te trotseren. Dansen betekent samen zijn. Het leven vieren, want het leven is een feest. Deze jongeren probeerden, temidden van stille chaos, te overleven door middel van muziek. Ze zagen dans en feest als een verzetsmiddel, een poort naar de vrijheid, een remedie lang voor het vaccin er was, … 

Met: Elya Iufwa, Victoria Pallen en Florent Kuami

 

RUDIYA 

GIOIA KAYAGA, MARC LEGRAND MULINDWA, YVANNA IRANKUNDA, ALEX NIRAGIRA 
& SIDI CIZANYE 

DANS     POËZIE

Rudiya (‘Kom terug’ in het Swahili), is een unieke performance, een mix van hedendaagse met klassieke dans, poëzie, slam en theater. Een opeenvolging van ritmische tableaus stelt een wanhopige godenmoeder voor die een vastberaden engel naar de aarde stuurt. Hun missie? Ze willen de moderne mens terug in verbinding brengen met de voorouderlijke spiritualiteit en met het heilige vrouwelijke. Rudiya is een heftige strijd, een schreeuw. Een roep in de nacht, een uitnodiging om terug te keren naar trance, naar de natuur, naar Afrika. 

 

MOVEMENTS OF SOUL 

YAV 

DANS     MUZIEK     MODE

In Movements of Soul verenigt YAV de dynamische werelden van dans, muziek en mode, en crëert zo een unieke en immersieve ervaring. YAV kiest er bewust voor om deze creatie niet te beschrijven, om onze vooringenomenheid en conditionering te bevragen, aangezien we vaak verstrikt raken in het onderscheid tussen boodschap en boodschapper. YAV moedigt bezoekers aan om de performance op hun eigen manier te verkennen en te interpreteren, om zo gesprekken aan te wakkeren over hoe we kunst ervaren en begrijpen. 

Movements of Soul is een kans op een gelaagde, individuele beleving. Het is een reminder dat kunst niet altijd woorden nodig heeft om betekenis over te brengen – soms komen de diepste gesprekken voort uit het onuitgesprokene, het niet-gescripte, en prachtige ambiguïteit.