KVS

Congo

Faustin Linyekula
KUNSTENFESTIVALDESARTS
vr 24.05.2019 - di 28.05.2019
24.05.2019
-
28.05.2019

Na zijn veelbesproken performance Banataba, in de schaduw van het AfricaMuseum in Tervuren vorig jaar, brengt Faustin Linyekula de ontstaansgeschiedenis van Congo onder het licht.

Hiervoor werkt de gerenommeerde choreograaf samen met de Franse auteur Eric Vuillard die met Congo (2012) een gelauwerd boek schreef over de totstandkoming van de Congolese staat. Opmerkelijk aan het relaas is dat het wordt verteld door enkele beruchte kolonisten, onder wie ontdekkingsreizigers Henry Morton Stanley, Charles Lemaire en folteraar Léon Fievez.

Voor de performance Congo brengt Linyekula de tekst van Vuillard in dialoog met actueel dansmateriaal en immersieve geluidsopnames. Zo verbindt hij de bloederige geschiedenis met de traumatiserende gevolgen ervan voor vele Congolezen vandaag en reconstrueert hij een land(schap) waaraan je je als toeschouwer niet kan onttrekken.

 “Er bestaat niet zoiets als Congo. Er is slechts een rivier en het grote woud.”

Credits

REGIE FAUSTIN LINYEKULA TEKST ERIC VUILLARD MET DADDY MOANDA KAMONO, FAUSTIN LINYEKULA, PASCO LOSANGANYA SOUNDTRACK FRANCK MOKA, FAUSTIN LINYEKULA REGIE LICHT KOCEILA AOUABED PRODUCTIE VIRGINIE DUPRAY/STUDIOS KABAKO COPRODUCTION KUNSTENFESTIVALDESARTS, THÉÂTRE DE LA VILLE/FESTIVAL D’AUTOMNE (PARIS), RUHRTRIENNALE, HAU HEBBEL AM UFER (BERLIN), THÉÂTRE VIDY-LAUSANNE, LE MANÈGE, SCÈNE NATIONALE DE REIMS, HOLLAND FESTIVAL (AMSTERDAM) MET STEUN VAN CDN DE NORMANDIE-ROUEN, CND PANTIN, KVS (BRUSSELS) MET STEUN VAN THE FRENCH INSTITUTE AND THE FRENCH EMBASSY IN BELGIUM IN HET KADER VAN  EXTRA