KVS

TV DINNER

BDA, Johan Grimonprez, Olivier de Schutter & Vandana Shiva
za 14.12.2019 19:00 - 22:00
KVS, Brussels
KVS BOX
14.12.2019
19:00 - 22:00
Voorbij

Er is meer aan eten dan alleen zijn primaire functie: ons voeden. Een maaltijd vertelt meer dan duizend woorden over cultuur, traditie, geloof … Eten is politiek, geschiedenis, economie, ecologie, antropologie en religie in één.

Ook in het theater speelt eten een niet te onderschatten rol. Eén van de creatieve koks die in KVS in de potten roert, is de jonge kunstenaar Bert Jacobs. Samen met curatoren Charlotte Van Buylaere en Godart Bakkers ontwikkelde hij het unieke concept van Bureau d’Alimentation (BDA).

BDA brengt diverse onderwerpen aan door middel van voedsel. Zij organiseren maaltijden, georkestreerd door kunstenaars. Zonder vast format of thema: elk diner is specifiek bedacht voor de locatie en het moment in kwestie. BDA werkt samen met diverse kunstenaars, koks en instellingen.

In KVS wordt het diner gedirigeerd door de gerenommeerde Belgische kunstenaar Johan Grimonprez. In zijn oeuvre speelt hij met de grenzen van praktijk en theorie, kunst en cinema, documentaire en fictie. Recent startte hij een nieuw onderzoek naar gemeengoed. In KVS reproduceert hij voor de gelegenheid een tv-studio waar je een live praatprogramma bijwoont, over de rol van voeding in de maatschappij, terwijl je van (vegetarische) tv-maaltijden en drankjes geniet. Tijdens het diner krijgt hij gezelschap van o.a. Vandana Shiva, een Indiase wetenschapster met een voorname rol binnen de Andersglobalisme-beweging die daarnaast wereldwijde erkende bijdrages levert aan gender-issues, en van Olivier De Schutter, een Belgisch jurist met als specialisatie Internationaal en Europees recht en mensenrechten, én voorvechter van duurzame voedselproductie. 

Grimonprez brengt het veranderende ideaal over een periode van zeventig jaar in beeld. Hoe ziet het ideale gezin eruit? Wat is een perfecte maaltijd? En hoe overtuigen we mensen om voedsel te kopen? De evolutie van gemeengoed naar individualisme is duidelijk merkbaar: van samen aan tafel eten en discussiëren naar een eenzaam maal voor de tv, dat je naar binnen werkt zonder er aandacht aan te besteden …

Moderator van de avond is Marente van der Valk. Als chef, ontwerper en food stylist wisselt ze Londen en Maastricht af als uitvalsbasis. Nadat ze in 2012 haar masterdiploma Design en Milieu behaalde aan de Goldsmiths University of London, focust ze zich nu op projecten en events gericht op sensibilisering rond het milieu, community-denken en het sociale belang van voedsel – en de daad van het koken en samen eten. Haar werk is vaak een belevenis voor alle zintuigen die, gecombineerd met haar voorliefde om mensen samen te brengen, uitmondt in een feest van smaken en kleuren en een feel-good-sfeer.

Past binnen de selectie:

Credits

REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Bureau D’alimentation (Godart Bakkers, Bert Jacobs, Charlotte Van Buylaere), Johan Grimonprez CONCEPT & REALISATIE / CONCEPT & REALISATION Bureau D’alimentation SPREKERS / CONFERENCIERS / SPEAKERS Johan Grimonprez, Vandana Shiva en Olivier De Schutter MODERATOR / MODERATEUR / MODERATOR Marente van der Valk