KVS
© Nick Hannes

De Grieken - Leesmarathon

Conservatorium Antwerpen, KASK Drama Gent, Luca Leuven, RITCS Brussel & KVS
za 08.02.2020 16:00 - 22:00
KVS, Brussels
KVS BOL
08.02.2020
16:00 - 22:00
Voorbij

Dit academiejaar bijten de studenten van Conservatorium Antwerpen, KASK Drama Gent, LUCA Leuven en RITCS Brussel zich vast in het werk van de oude Grieken. Het slotstuk van deze intense periode beleven ze in KVS. Twee weken lang bezetten de vier belangrijkste toneelopleidingen van Vlaanderen onze schouwburg. Ben je niet bang voor wat experiment en heb je zin om nu al de theatermakers te ontdekken die de komende jaren het verschil zullen maken? Hier is je kans!

Tijdens de eerste week gaan de spelers aan de slag met drie oeroude stukken, telkens met een iconische vrouw in de hoofdrol. Het gaat om Trojaanse vrouwen, Alkestis (Euripides) en Antigone (Sofokles). Een week lang verdiepen de studenten zich, onder begeleiding van drie coaches, in de vertalingen van Johan Boonen, een van onze belangrijkste vertalers van Griekse tragedies. Op 8 februari presenteren ze die in een geënsceneerde leesmarathon.

Voor Antigone gooit Lisaboa Houbrechts zich samen met de studenten op de tekst. In 2016 studeerde Houbrechts zelf af aan het KASK in Gent, vandaag is zij in Antwerpen verbonden aan het Toneelhuis via P.U.L.S (Project for Upcoming artists for the Larger Stage) en stelt ze in januari en februari haar voorstellingen Bruegel en 1095 voor in KVS.

De studenten die Alkestis onder handen nemen, krijgen Koen De Sutter aan hun zijde. Hij leerde de knepen van het vak in Studio Herman Teirlinck en speelde daarna bij verschillende theatergezelschappen zoals Het Gevolg, Theater Zuidpool, Arca (Gent), Theater Antigone en NTGent. Onlangs kon je hem trouwens nog aan het werk zien in KVS in de voorstelling Othello van Aurore Fattier en Théâtre de Liège.

Fien Leysen en Freek Mariën zullen als duo de lezing van de Trojaanse Vrouwen in goede banen leiden. Leysen zag je misschien al aan het werk in KVS met Wat (niet) weg is of je komt eind februari naar Wie we zijn kijken? Zij neemt voor de coaching samen met Freek Mariën de handschoen op. Als schrijver en theatermaker maakt hij zowel voorstellingen voor kinderen als voor volwassenen. Denk maar aan Het Puin van Eden, de voorstelling die hij in 2018 voor fABULEUS maakte, samen met Carl von Winckelmann.

Kom kijken en luisteren naar het talent van morgen. Dompel jezelf onder in de drie tragedies of kies je favoriet. Je kunt de marathon binnenwandelen om: 
  • 16:00: Antigone (Sofokles) 
  • 18:00: Trojaanse Vrouwen (Euripides) 
  • 20:00: Alkestis (Euripides) 

De tweede week gaan de studenten een stap verder. Ze brengen tekst en dramaturgie tot leven op scène. De spelers en hun coaches gaan vrij aan de haal met het materiaal van de oude meesters. Dat mondt uit in twee toonmomenten

Credits

EEN SAMENWERKING TUSSEN DE DRAMA-OPLEIDINGEN VAN / UNE COLLABORATION ENTRE/ A COLLABORATION BETWEEN Conservatorium Antwerpen, KASK Drama Gent, LUCA Leuven, RITCS Brussel & KVS BEGELEIDING/ ACCOMPAGNEMENT / COACHING Fien Leysen, Freek Mariën, Koen De Sutter, Lisaboa Houbrechts MET / AVEC / WITH Eliza Stuyck Lotte Andriessen, Colette Goossens, Mitch Van Landeghem, Pleun van Engelen, Jonathan Michiels, Pepijn Vandelanotte, Marie-Christine Verheyen, Barbara T'jonck, Amelia Malfait, Axelle Verkempinck, Soraya van Welsenis, Ruben Eelen, Jarne Van Loon, Pepijn Huysman, Georgy Chtchevaev, Femke Van der Steen, Ibtissam Boulbahaiem, Sigi Van Roy, Ellen Sterckx, Rania Gaaloul, Berthe Kilozo, Ferenc Balcaen, Goele Denil, Veroline Vanderbeek, Jef Hellemans, Stan Martens, Sinay Bavurhe, Dagmar Dierick, Kato De Vylder, Jonathan Franz, Marios Bellas, Karel Konings