KVS
© Kurt van der Elst

Risjaar Drei

Toneelhuis & Olympique Dramatique
di 27.11.2018 en wo 28.11.2018
27.11.2018
en
28.11.2018
 • 27.11.2018
  20:00 - 22:30
  KVS, Brussels
  KVS BOL
 • 28.11.2018
  20:00 - 22:30
  KVS, Brussels
  KVS BOL

Risjaar kent geen vrede. Zijn afkeer voor de mensheid, waar hij nooit echt bij zal horen, zit te diep gebakken. Er is integendeel iets geboren, iets aangewakkerd. Een inzicht. Een drift, een gewetenloze ambitieuze honger. Een mogelijkheid om boven zichzelf uit te stijgen.

Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal brachten – na AUGUSTUS ergens op de vlakte – weer een absolute topcast bij elkaar.

Richard III is een van Shakespeares vroege stukken, voor het eerst opgevoerd rond 1593. Shakespeare is nog jong – ongeveer 28 – maar hij schept meteen een van de meest memorabele monsters uit de literatuur. Richard III heeft sindsdien niets van zijn glans en aantrekking verloren. Wat hem mede zo aantrekkelijk maakt, is zijn bevrijde en ongegeneerd vrolijk tentoongespreide amoraliteit. Schaamteloze onmenselijke meningen klonken nooit zo lekker.

Maar het stuk is meer dan een karakterschets van een psychopaat in wording. Het is vooral een portret van een elite, een klein groepje machthebbers dat de politiek heeft gereduceerd tot een spel, een schaakspel in achterkamers en wandelgangen. Uit verband gespeeld door onderlinge strijd en ambitie vormt deze verrotte toplaag de ideale voedingsbodem voor de sluwste, de handigste, de meest eloquente, de meest meedogenloze onder hen, om uit te groeien tot een perverse dictator. Macht is het doel. Maar wat met die macht eens ze verworven is?

  “Agge ne klootzak zoekt, ksallekikkem wel spelen.”

Tis nu dat de winter vant malcontentement
nen dreizestig toer hee gepakt
en nen hete zweetzomer wier
deur die zon van York
m’n bruur Edwaar
de keuning
maar zegt maar Eddy
En alle donderwolken die ons dak deden daveren
zijn verzopen in de zilte zwarte zee
Wij sieren ons vandaag den dag met speekmadolles
en ons blaffers rusten in ons nachtkas
den oorlogsroep is vervangen deur de gangnam style
en ons GI Joe’s dansen godverdomme travolta
rond nen discopaal
Den oorlog is passé
Ons combatshoes aan den haak
ontdaan van modder
opgeblonken met zwarte patinee
En de big bad boys
al huppelend op zwarte lakézolen
hoeren en boeren lijk zot
hun fluiten achterna

Credits

VAN OLYMPIQUE DRAMATIQUE VRIJ NAAR RICHARD III (WILLIAM SHAKESPEARE), RISJAAR MODDERFOKKER DEN DERDE, (TOM LANOYE EN LUK PERCEVAL), RICHARD III (WILLY COURTEAUX), RICHARD III (WANNES VAN DE VELDE) TEKST & REGIE TOM DEWISPELAERE, STIJN VAN OPSTAL BEWERKING & SPEL JAN DECLEIR, MIEKE DE GROOTE, KOEN DE SUTTER, NICO STURM, SANNE SAMINA HANSSEN, JONAS VERMEULEN, PETER VAN DEN BEGIN ... DRAMATURGIE ELLEN STYNEN LICHT STEF STESSEL SCENOGRAFIE STEF STESSEL KOSTUUM ILSE VANDENBUSSCHE GELUIDSONTWERP YVES DE MEY PRODUCTIE TONEELHUIS