KVS

FESTIVAL LEZARTS DANSES URBAINES

Lezarts Urbains & KVS
ZATERDAG
za 07.03.2020 16:30 - 23:30
KVS, Brussels
KVS BOL
07.03.2020
16:30 - 23:30
Voorbij

Lezarts Urbains en KVS bundelen voor de tweede maal hun krachten om samen het Festival Lezarts Danses Urbaines te organiseren. Een staalkaart van het rijke landschap van urban dans in België en ver daarbuiten. Een weekend lang presenteert het festival een waaier aan creaties, technieken en stijlen, van korte choreografische shows tot afgewerkte voorstellingen, van amateurcrews en dansscholen tot opkomende artiesten en professionele gezelschappen.

Het programma wordt deels gecureerd door het jonge danscollectief Kwanzaa, voor de gelegenheid samengebracht door Lezarts Urbains. Het wordt doorspekt met dj-sessies — met enkele namen van wereldformaat — die het publiek de kans geven om zelf een dansfeestje te bouwen.

Maak ook kennis met een nieuw soort dance battle-concept, even speels als spectaculair, eveneens bedacht door het Kwanzaa-collectief.

PROGRAMMA ZATERDAG

16:30 CONFERENTIE “She persisted” Vrouwelijke urban dansers en choreografen: representatie binnen en impact op de urban dansscene.

(ontvangst van het publiek vanaf 16:00 - gratis toegang) 

De gasten : Carmel Loanga (Swaggers), Yipoon Chiem (Cie Apsara), Samantha Mavinga (Corpeaurelles), Valentine Nagata Ramos (Cie Uzumaki), Mona (Temps Danses Urbaines), Rose-Amélie Da Cunha (programmator bij La Villette).
 
Een moment van uitwisseling, getuigenissen en empowerment rond de inspirerende reis van urban dansers. Na een tijd van pioniers die het pad effenden in een omgeving waarin enkel mannelijke codes golden, laten vrouwelijke dansers, choreografen en organisatoren van nu hun stem klinken. Welke paden hebben ze bewandeld? Met welke uitdagingen worden ze nog steeds geconfronteerd? Welke aanwezigheid hebben ze verworven, zowel in de underground scene als in de instellingen? Welke bijdrage leveren ze aan de beweging (thema's, gebaren)? Hoe kunnen ze zichzelf versterken, netwerken, de nieuwe generatie inspireren? 

18:00 FOCUS OP CHOREOGRAFISCHE VOORSTELLINGEN EN KORTE VORMEN 

Hendrickx Ntela & Joëlle Sambi [Krump & slam]

Danseres Hendrickx Ntela en slamdichteres Joëlle Sambi creëerden samen deze voorstelling. Joëlle brengt geëngageerde en vlammende poëzie over politiegeweld, en Hendrickx’ krump-bewegingen zetten de heldere woorden en scherpe verzen kracht bij. Een geslaagde versmelting van disciplines!

Kwanzaa [Hiphop]

Onder begeleiding van choreograaf Zach Swagga stellen ze hun eerste korte creatie voor: over de twijfel die ieder in zijn of haar eigen denkwereld ervaart.

Musicality Is The Key van Cie Air Blow [Beatbox, breakdance, deejaying en acrobatie]

M.I.K. is een reeks performances die focust op de muzikaliteit van de beweging, met een combinatie van beatbox, break- dance, deejaying, juggling en acrobatie.

Temps Danses Urbaines [Hiphop]

Funky, explosief en sprankelend : de perfecte beschrijving van de show van de Kidz-groep van Temps Danses Urbaines – een dansschool uit Charleroi die in augustus 2019 de vijfde plaats op het wereldkampioenschap veroverde.

BYAS [dancehall, ragga & traditionele Afrikaanse dansen]

Drie vrouwen met Afrikaanse roots eren hun cultuur en dans. Hun choreografie weerspiegelt de trots over hun roots.

Cube collectif [hip-hop & krump]

Deze Luikse diverse crew biedt een zeer symmetrische show die krump en staande dans combineert in een muzikale productie.

Dimension, Creatie voor 6 dansers [BE] - Crew FUNKY FEET (25min)

In het midden van een stad, in de jaren ‘90, staat een man op de rand van een burn-out. Hij klimt naar het dak van het hoogste gebouw, en twijfelt om te springen. Zijn leven flitst voor zijn ogen voorbij. In een wereld waar steeds meer van de mens gevraagd wordt, waar onverschilligheid en rentabiliteit domineren, waar alles in een stroomversnelling raakt ... stellen we onszelf gerust: Jusqu’ici tout va bien. Het verhaal lijkt donker en sinister, maar de 6 b-boys van de Funky Feet crew injecteren het met energie en humor.

Näss, Creatie voor 7 dansers [FR] - FOUAD BOUSSOUF, Cie MASSALA (50min)

Näss, de wereldvermaarde creatie van de Frans-Marokkaanse choreograaf Fouad Boussouf, ontplooit zich als een dialoog tussen de traditionele dans en muziek uit Marokko waarmee hij opgroeide, en het hedendaagse hiphopvocabulaire. Dat resulteert in een beleving die tegelijk mystiek en fysiek is. Zeven mannen, zeven dansers, vieren de kracht van hun samenzijn in een intense, acrobatische dans. Hun motor? Aanhoudende, bezwerende ritmes uit oeroude tijden, die het lot van Noord-Afrikaanse gemeenschappen hebben getekend.

Met zijn gezelschap Massala ontwikkelde Fouad Boussouf zijn artistieke signatuur op het snijvlak van uitgepuurde hip-hop, hedendaagse dans en circus. Voor deze voorstelling put hij uit zijn roots en danstradities, die hij verweeft met stedelijke culturen. Door de grenzen te overstijgen tussen het sacrale en het profane, tussen de gejaagdheid van de moderniteit en de gehechtheid aan het rituele, raakt Näss – Arabisch voor ‘de mensen’ – je als toeschouwer tot in je kern.

21:30 > 23:30 SESSION ÇA DANSE #10

Het principe blijft hetzelfde … ongeacht stijl, niveau, leeftijd: sta op en spring de cypher in. Welkom bij Session Ça Danse! Met DJ Sonar [BE] & John Agesilas [NL] en danser Zach Swagga, bedenker van het concept, als host.

John Agesilas, danser en DJ uit Amsterdam en oprichter van Summer Dance Forever

Sonar, Belgische DJ en producent actief in de hiphopbeweging sinds 1989

Het geheel wordt gehost door Zach Swagga, oprichter van de Ça Danse sessies.

Benieuwd naar het programma van zondag?