KVS
© Marc Bebelle

Dernier Lit

Christophe Sermet / Le Rideau de Bruxelles & KVS
ma 19.03.2018 - vr 30.03.2018
19.03.2018
-
30.03.2018

Het Laatste Bed is een novelle uit de laatste bundel die Hugo Claus tijdens zijn leven publiceerde. Op 19 maart 2008 stierf hij een vastberaden en zelfgekozen dood na een laatste glas champagne met enkele vrienden. Hij wilde het moment niet afwachten waarop de ziekte meester over hem werd. Het Laatste Bed gaat eveneens over een geplande dood. Die maakt een einde aan de passie tussen twee vrouwen, een passie die Claus als geen ander kon ontleden.

Oostende, de Noordzeekust. Het denkbeeldige hotel Luxor is een typisch voorbeeld van vergane glorie, zoals er wel meer zijn tussen Calais en Knokke-Heist. Emily, die in het verhaal in de eerste persoon spreekt, rekent af met haar moeder, die in het ziekenhuis is opgenomen. Ze kribbelt op het briefpapier van het hotel terwijl haar geliefde uitrust in de suite. In sneltempo haalt ze herinneringen op aan haar leven als wonderkind; aan haar jeugd, getekend door de onmogelijke haat-liefdeverhouding met haar moeder, en haar tijd als muzieklerares aan een streng lyceum in Vlaanderen; aan haar ontmoeting met Anna, de dochter van de poetsvrouw van het lyceum, en hun ongepaste passie voor elkaar, die ze probeerden te verbergen voor het schoolse milieu; aan hoe ze uit de instelling werden weggestuurd.

Dan het begin van de neergang: een point of no return. De uitstap naar Oostende mondt uit in een gevecht met een nagelvijl op het bed van de suite wanneer een schokkend ritueel uit de hand loopt. Want de pillen die met een slok Seven Up worden doorgespoeld, hebben een onverwachte reactie tot gevolg. De duivelse geliefden strijden tot in de dood.

In het Luxor vindt een congres van deurwaarders plaats. Ze dragen de kleuren van Club Brugge, zijn opgewonden, flirten en paraderen dronken op de dijk terwijl ze de polonaise dansen. Een lokale journalist die verslag uitbrengt over het evenement, herkent Emily, het voormalige wonderkind. Hij probeert haar tot een laatste interview te bewegen...

Credits

TEKST / TEXTE / TEXT naar de novelle van Hugo Claus BEWERKING & REGIE / ADAPTATION & MISE EN SCÈNE / ADAPTATION & DIRECTION Christophe Sermet FRANSE TEKST / TEXTE FRANÇAIS / FRENCH TEXT Alain Van Crugten SPEL / JEU / CAST Claire Bodson, Laura Sepul SCENOGRAFIE & LICHT / SCÉNOGRAPHIE & LUMIÈRE / SCENOGRAPHY & LIGHTING Simon Siegmann KOSTUUM / COSTUME Brandy Alexander MUZIEK / MUSIQUE / MUSIC Maxime Bodson MAKE UP / MAQUILLAGE Garance Van Rossum REGIE-ASSISTENTIE / ASSISTANCE MISE EN SCÈNE / ASSISTANCE DIRECTION Nelly Framinet ASSISTENTIE STAGE / ASSISTANCE STAGE / ASSISTANCE INTERN Fiona Grau TONEELMEESTER / RÉGISSEUR / STAGE MANAGER Stanislas Drouart LICHT / LUMIÈRE / LIGHTING Gauthier Minne GELUID / SON / SOUND Boris Cekevda, Hubert Monroy KLEEDSTER / COSTUMIÈRE / DRESSER Nina Juncker VERTALING & REDACTIE / TRADUCTION & RÉDACTION / TRANSLATION & REDACTION Steven Tallon BOVENTITELING / SURTITRAGE / SURTITLING Inge Floré PRODUCTIE / PRODUCTION Rideau de Bruxelles / Cie Du Vendredi - Christophe Sermet / KVS / La Coop Asbl. GEREALISEERD MET DE STEUN VAN / RÉALISÉ AVEC LE SOUTIEN DE / REALISED WITH THE SUPPORT OF Shelterprod, TaxShelter.be, ING, De TaxShelter van de Belgische Federale Overheid