KVS

De Mensheid

Josse De Pauw & Kris Defoort / LOD muziektheater & KVS
wo 07.06.2017 - za 10.06.2017
07.06.2017
-
10.06.2017

Een schrijver (Arnon Grunberg) meent dat de tijd gekomen is om de verdediging van de mensheid op zich te nemen, om zijn té lang en te vaak vernederde soort vrij te pleiten van alle schuld. Hij neemt een toneelspeler (Josse De Pauw) in de arm, om zijn verdedigingsrede ten overstaan van het hof uit te spreken. Die betrekt er (uit gewoonte?) een zangeres (Claron McFadden) en een pianist (Kris Defoort) bij, met de bedoeling het loflied nog overtuigender te laten weerklinken. Samen zullen zij trachten de mens op te tillen uit het modderbad waarin hij wordt ondergedompeld door halfbakken intellectuelen, verwarde filosofen en geperverteerde romanschrijvers. Of onze vier helden daarin zullen slagen, is nog maar de vraag? De voorstelling geeft u het antwoord.

Een goeie vijftien jaar geleden schreef Arnon Grunberg De Mensheid Zij Geprezen, een pamflet waarin hij stelde dat de mensheid dan wel hebberig, wellustig, gewelddadig en laf mag zijn, maar dat te harer verdediging kan aangevoerd worden: dat zij niet anders kan. Zoveel jaren later staat de schrijver nog steeds achter de woorden die hij toen schreef. Op vraag van Josse De Pauw bewerkte Mark Schaevers de tekst voor theater, De Pauw bedacht een concept en brengt dat op de scène samen met Claron McFadden, Kris Defoort en Arnon Grunberg.

Genoeg! Genoeg! Hou op mij toe te juichen. Ik wil geen applaus. Geld wil ik ook niet. Ik doe dit pro deo. Ik doe dit omdat de mensheid een prachtig ras is, een intelligent ras - het neusje van de zalm. Wij zijn denkers, grote denkers. Schoonmakers zijn wij ook, als het moet. Wij hebben het geld uitgevonden, de magnetron, de broederlijkheid, de koekoeksklok, de wollen trui, de gelijkheid. Ook het Rode Kruis is een uitvinding van mijn cliënt, en de humor.

Credits

CONCEPT & REGIE / CONCEPT & MISE EN SCÈNE / CONCEPT & DIRECTION Josse De Pauw MUZIEK / MUSIQUE / MUSIC Henry Purcell, Claron Mcfadden, Kris Defoort TEKST / TEXTE / TEXT Arnon Grunberg TEKSTBEWERKING / ADAPTATION DE TEXTE / TEXT ADAPTATION Mark Schaevers SPEL / JEU / CAST Josse De Pauw & Arnon Grunberg ZANG(IMPROVISATIE) / CHANT (IMPROVISATION) / VOCALS (IMPROVISATION) Claron McFadden PIANO (IMPROVISATIE) / PIANO (IMPROVISATION) Kris Defoort LICHT & DECOR / LUMIÈRE & DÉCOR / LIGHTING AND SET DESIGN Eric Soyer KOSTUUMS / COSTUMES Greta Goiris ASSISTENTE KOSTUUMS / ASSISTANT COSTUMES Claudine Grinwis Plaat Stultjes TECHNIEK / TECHNIQUE Brecht Beuselinck, Jannes Dierynck PERS &COMMUNICATIE / PRESSE & COMMUNICATION / PRESS & COMMUNICATION Magalie Lagae, Inge Jooris, Lien De Trogh SPREIDING / DISTRIBUTION Frans Brood Productions PRODUCTIELEIDING / DIRECTEUR DE PRODUCTION / PRODUCTION DIRECTOR Kristel Deweerdt PRODUCTIE / PRODUCTION LOD Muziektheater & KVS COPRODUCTIE / COPRODUCTION Le Manège Maubeuge, La Rose des Vents Villeneuve D’Ascq, Théâtre de Namur