KVS
© Tom Bruelemans

Rise Up: Poetic Memorial 2017

Sukina Douglas / KVS
wo 22.03.2017 18:00
KVS, Brussels
KVS BRAZZA
22.03.2017
18:00
Voorbij

Rise Up is een interactief poëzieproject dat een brede waaier aan stemmen uit Brussel bij elkaar brengt en ze samenweeft tot een tapijt van gedichten, als reactie op de aanslagen van één jaar geleden.

Op vraag van KVS trok Sukina Douglas, internationaal gerenommeerde (slam) dichteres en performer, de stad in om Brusselaars van allerlei slag en stand te ontmoeten. Eén jaar na de aanslagen in de luchthaven en het metrostation van Maalbeek, knoopte ze het gesprek aan rond dit gevoelige onderwerp, aan de hand van poëzie. Ze bezocht organisaties en gaf korte poëzieworkshops in jeugdhuizen, seniorenverenigingen, scholen, vrouwenclubs, opvangcentra voor minderjarige vluchtelingen en meer. Tijdens een tweedaagse workshop bracht ze een twintigtal mensen samen om dieper op het onderwerp in te gaan.

Dit ambitieuze project had als unieke insteek: Brusselaars van zoveel mogelijk verschillende achtergronden met elkaar in dialoog brengen. Van geëngageerde moslimvrouwen uit Molenbeek tot internationale lobbyisten en EU-expats. Van jong geweld uit Brusselse jeugdhuizen tot erudiete grijsaards. Na de knock-down en de lock-down van een jaar geleden, bracht Rise Up de veerkracht van de Brusselaars naar boven. Een aantal van hun teksten worden vandaag, een jaar na de aanslagen, als gedenktekens in en met de stad gedeeld.

Van 18u tot 19u30 lezen de deelnemers hun gedichten voor tijdens een intieme Poetic Memorial in KVS Brazza. De toegang is gratis maar de plaatsen zijn beperkt, dus reservatie via de ticketlink hieronder is verplicht. In deze pdf kan je de gedichten van een aantal deelnemers ontdekken. De gedichten en beelden uit de workshop worden vandaag ook tentoongesteld in Tropicana, op de hoek van de Lakensestraat naast de KVS BOL.

 

Deelnemers: M.E. Grey, Hana Miletic, Geert Van Istendael, Maryam Kamal Hedayat, Myrthe Baptist, Samira Saleh, Sophia Bengtsson, Leen Pil, Laura Uwase, Filip Van Zandycke, Maimouna Bah, Karolina Ciejka, Tarik El-Haruati, Diane Ntahimpera, Tamara Swuine, Zohra Temzamani, Hafsa Benamar, Ajron Kotar

Credits

WORKSHOPS & PROJECTONTWIKKELING / ATELIERS & DÉVELOPPEMENT DU PROJET / WORKSHOPS & PROJECT DEVELOPMENT Sukina Douglas CONCEPT & DRAMATURGIE / CONCEPT & DRAMATURGY Kristin Rogghe CULTURELE BEMIDDELING / MÉDIATION CULTURELLE / CULTURAL MEDIATION Hajar Ibnouthen PRODUCTIELEIDING / DIRECTEUR DE PRODUCTION / PRODUCTION MANAGER Hajar Ibnouthen, Sukina Douglas, Delphine Somers, Kristin Rogghe PRODUCTIE / PRODUCTION KVS IN SAMENWERKING MET / EN COLLABORATION AVEC / IN COLLABORATION WITH Vrienden van Brussel @Tropicana, Minor Ndako, Atheneum Etterbeek, Jeugdhuis Chicago, Het Anker, Arthis, Hobo, Pigment vzw, Caleidoscoop @Vaartkapoen, Brass’art, Hebe ...