KVS
© Tatjana Henderieckx

Koko Slam Gang

Solola Bien, MoDul, Le Manguier en Fleurs, Joëlle Sambi, Lezarts urbains, KANAL-CP, Midis de la poésie, Trill & KVS
za 16.04.2022 20:00
KVS, Brussels
KVS BOL
16.04.2022
20:00 - 20:50
Voorbij

Een intergenerationeel slamspektakel, doorspekt met zang en dans, gebracht door een unieke groep van méér dan kranige grootmoeders en doorgewinterde slam poets Joëlle Sambi en Lisette Lombé.

Koko? Dat betekent grootmoeder in het Lingala, een van de vier nationale talen in Congo. En de Koko Slam Gang? Dat is een hele bende Congolese grootmoeders die het beste van zichzelf geven op het podium, samen met slam poets Joëlle Sambi en Lisette Lombé.

Deze bijzondere samenwerking ontstond in het kader van Seniorenslam, een initiatief van Urban Woorden en KVS in 2019. Voor Sambi en de Congolese grootmoeders smaakte het naar meer... Tijdens een reeks voorbereidende workshops schreven ze hun verhalen neer, en van zich af. En speciaal voor jou brengen ze in KVS BOL hun woorden live on stage. Wat kunnen oudere mensen ons vertellen dat wij misschien vergeten zijn? Welke krachten hebben deze vrouwen door te geven? Welke geheimen dragen zij met zich mee, over liefde, migratie, België en Congo? Hier wordt grote Geschiedenis geschreven en verteld doorheen de kleine, intieme, persoonlijke verhalen van de Koko Slam Gang.

Op het toneel botsen verhalen tegen elkaar op en komen herinneringen tot leven. Zandkorrels die rondstuiven op het ritme van een fanfare in Matadi op een zekere donderdag 30 juni 1960… De stilte, ondanks het rumoer van de televisie, in de eenzaamheid van een Brusselse flat... En ergens tussenin, de behoefte aan woorden die kunnen vatten hoe wortels verloren gaan en hoe banden met familie en geboorteland vervagen. Woorden en stemmen die zelden worden gehoord in de actuele dekoloniale debatten en uitwisselingen. En in de context van een mondiale pandemie dringt zich ook de vraag op: hoe gaan wij om met onze ouderen? 

Net daarom neemt Koko Slam Gang de handschoen op, want “je kunt geen toekomst bouwen zonder het verleden”. En wat voor een verleden: elk van deze vrouwen heeft geleefd voor tien. Ze zijn veel meer dan alleen maar moeders, grootmoeders, babysitters, verhalenvertellers, … Uit hun woorden, in combinatie met die van de jongere artiesten Joëlle Sambi en Lisette Lombé, ontstaat een intergenerationeel slamrelaas.

Credits

PROJECT VAN / PROJET DE / PROJECT BY Joelle Sambi/Solola Bien IN SAMENWERKING MET / EN COLLABORATION AVEC / IN COLLABORATION WITH Le Manguier en Fleurs TEKST & PERFORMANCE / TEXTE & PERFORMANCE / TEXT & PERFORMANCE Les Seniors du Manguier en Fleurs, Lisette Lombé & Joëlle Sambi REGIE / MISE EN SCENE / DIRECTION Joëlle Sambi EXTERN OOG / OEIL EXTERIEUR / EXTERNAL EYE Rosa Gasquet GELUIDSONTWERP / CRÉATION SONORE / SOUND DESIGN Nicolas Pommier SAMENWERKING VIDEO / COLLABORATION VIDÉO / VIDEO COLLABORATION Camille Langlois ASSISTENTIE REGIE / ASSISTANATS À LA MISE EN SCENE / ASSISTANCE TO THE DIRECTION Margot Briand & Maya Lombart ONDERSTEUNING PRODUCTIE / SOUTIEN À LA PRODUCTION / ASSISTANCE TO THE PRODUCTION Meryl Moens PRODUCTIE / PRODUCTION Solola Bien & MoDul COPRODUCTIE / COPRODUCTION Lézarts Urbains, Midis De La Poésie, KVS, KANAL-Centre Pompidou, Trill MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DU / WITH THE SUPPORT OF Ministère de la Culture de la Fédération Wallonie-Bruxelles/ Un futur pour la culture et de la Maison Poème | La Midis de la poésie - FrancoFaune