KVS

Expo Anne Wetsi Mpoma

Anne Wetsi Mpoma
CONGOLISATION 2021
wo 30.06.2021 - vr 16.07.2021
30.06.2021
-
16.07.2021

Op de openingsavond van CONGOLISATION presenteren we je in Café Congo en Café Brazza – en op de overloop tussen die twee ruimtes – een expo gecureerd door Anne Wetsi Mpoma. Wij gaven haar carte blanche om deze expositie samen te stellen met werk van artiesten uit de Afrikaanse diaspora. Kom deze creaties aan de muren van KVS bewonderen tot 17 juli.

Het vertrekpunt van deze expositie is erachter te komen waarvan Zwarte mensen over de hele wereld dromen. De expo stelt Zwarte artiesten en intellectuelen voor de taak zowel een echt als een ingebeeld territorium te (re)construeren in een immer veranderende wereld.
 
Edward Said legde uit dat de imperialistische verzamelwoede een historisch negationisme ten opzichte van de bevolking met zich heeft meegebracht. Volgens deze logica hoort de idee van een verloren paradijs inherent binnen het discours van Afrikaanse volkeren. Sinds de eerste ontmoetingen met Europeanen op het Afrikaanse continent,  gedroegen deze laatsten zich als kolonisten. Zij besloten dat Afrikaanse culturen moesten verdwijnen en de witte beschaving moest worden gevestigd en gehandhaafd.
 
Op die manier beroofde het koloniale proces mensen zowel van hun land als van hun eigen lichamen, die ze als een nieuw wit blad zagen. Het is dit witte blad dat we via dromen moeten herschrijven. Dromen laten je bovendien toe om echte of figuurlijke grenzen te overstijgen, op naar een betere toekomst, ook op gemeenschappelijk niveau.
 
Deze expositie toont hoe enkele artiesten via dromen antwoorden bieden op de uitdagingen waarmee de wereld vandaag geconfonteerd wordt. 

Anne Wetsi Mpoma is een kunsthistorica, onafhankelijke curator en dekoloniaal denker. In oktober 2019 stichtte ze de Wetsi Art Gallery: een ruimte die vertrekt vanuit het gebrek aan visibiliteit waaronder bepaalde categorieën artiesten lijden. De plek is volledig gewijd aan de herwaardering van artistieke producties uit de Afrikaanse diaspora – in brede zin. Van 2014 tot 2017 maakte ze bovendien deel uit van de Afrikaanse diaspora-expertgroep die het AfricaMuseum consulteerde om de nieuwe permanente tentoonstelling van het instituut te cocreëren. Daarnaast maakt ze deel uit van de expertgroep die het eerste rapport schrijft voor de federale parlementaire commissie die belast is met het onderzoek naar het Belgische koloniale verleden.

Past binnen de selectie: