KVS

Cultureel ondernemerschap in Afrika + screening kortfilm

Nix
CONGOLISATION 2021
za 03.07.2021 16:00 - 18:30
KVS, Brussels
KVS BOX
03.07.2021
16:00 - 18:30
Voorbij

STREAMINGPLATFORMS 

Tijdens deze conferentie maak je kennis met NIX, artiest, cultureel ondernemer en mede-oprichter van streamingplatform Deedo. Hij loodst je door de streamingindustrie op internationaal en Afrikaans vlak en gaat dieper in op het verhaal van Deedo: het eerste pan-Afrikaanse muziekstreamingplatform, een gratis en on demand dienst die zowel op smartphone als tablet beschikbaar is, via een app (iOS en Android). Deedo bundelt meer dan 14 miljoen Afrikaanse en internationale muziektitels en biedt een user experience die aan het continent is aangepast, maar ook in westerse landen wordt gebruikt. Zo bereikt het platform ook de diaspora en diversifieert het de fanbases van haar artiesten. Deedo is een 360°-service, die naast de Deedo streaming applicatie, bestaat uit: 

  • Deedo Distrubution: een digitaal distributieplatform dat onafhankelijke artiesten toelaat om hun songs op Deedo en andere streamingplatforms te verspreiden. 
  • Deedo Dakar Studio: een creatieve hub en opname-studio in Senegal. 
  • Deedo Records: een onafhankelijk label dat artiesten platen helpt produceren en hun carrière verder helpt ontwikkelen. 

Na de presentatie is er ruimte voor vragen uit het publiek. 

CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP IN AFRIKA 

Tijdens het tweede deel van de conferentie zoomt NIX verder in op zijn eigen ervaringen met het culturele ondernemerschap in Afrika. Geboren in Dakar in 1978, als Nicolas Omar Diop, groeit hij uit tot rapper en ondernemer NIX. In 2003 brengt hij zijn eerste solo-album Black Crystal uit, dat bijzonder goed ontvangen wordt in franstalig West-Afrika. Hij doorstaat alle tijdperken van Senegalese en Afrikaanse hip hop en heeft 8 muzikale projecten en 14 award-nominaties – waarvan hij er zes wist te verzilveren – op zijn naam staan, Hij werkte o.a. samen met Disiz, Oxmo Puccino, Wyclef, Jerry Wonda, Daara J Family & Omzo Dollar. 

Na zijn presentatie delen ook andere culturele ondernemers in de zaal hun verhaal en hun ervaringen met cultureel ondernemerschap in Afrika. Ook hier maken we na afloop tijd voor een vragenronde uit het publiek. 

VIRGO: LONG STORY SHORT 

Deze kortfilm (13 minuten) is geïnspireerd op het allerlaatste project van NIX: de EP Virgo. De film is een fictief verhaal, geschreven door NIX en Shawny Ocho, Franse maker en fotograaf afkomstig van de Ivoorkust en verfilmd door Seyni Ba en Makhfou, Senegalese makers en fotografen. 

De film behandelt NIX’ relatie met vrouwen. Opgenomen tussen Dakar en Casamance (in het zuiden van Senegal), dompelt deze film je onder in de gedachten en herinneringen van een artiest die zichzelf, uit het puin van een breuk, probeert her op te bouwen. NIX speelt zichzelf in de film en zijn tegenspeelster is Coco Cissoko, een Senegalees-Amerikaanse zangeres, die ook op de EP Virgo te horen is. 

Past binnen de selectie: