KVS

Passa Porta Festival 2019

Internationaal Literatuurhuis Brussel
za 30.03.2019 - zo 31.03.2019
30.03.2019
-
31.03.2019

Het Passa Porta Festival dompelt Brussel onder in de internationale literatuur. Je wordt verwend met meer dan 70 gesprekken, debatten en voorleesmomenten van en met auteurs, denkers, dichters, slammers, muzikanten, ... uit binnen- en buitenland. Het Passa Porta Festival prikkelt met food for thought en verovert met emotie. Met o.a. Jonathan Coe, Jenny Erpenbeck, Rachida Lamrabet en Ali Smith.

Ontdek wat er in KVS op het menu staat:

Feminisme en de strijd tegen structureel racisme: staat van de dag
Zaterdag 30 maart | 15:00 – 16:00 | Interview
Reni Eddo-Lodge – auteur van het opzienbarende Why I’m no longer talking to White People About Race – gaat het gesprek aan met Melat G. Nigussie en Lauren Bastide. Melat G. Nigussie coördineert in Bozar het project Next Generation, Please! en is mede-oprichtster van het creatieve collectief Belgian Renaissance, dat de positie van jongeren in België, die afkomstig zijn uit de diaspora, wil versterken. Lauren Bastide is een Franse journaliste en oprichtster van de feministische podcast La Poudre.

In KVS bespreken ze de uitdagingen waarmee het feminisme en de strijd tegen racisme worden geconfronteerd. Het gesprek zal worden gemodereerd door Dorrie A. Wilson, Afro-Amerikaanse onderzoekster, schrijfster, onafhankelijk cultureel curatrice én een van de meest kritische stemmen in Brussel.

Reading the City
Zaterdag 30 maart | 20:00 – 21:30 | Debat
Het stadsleven onder de loep, vandaag en morgen. 2007 was een mijlpaal in de geschiedenis van de mensheid: voor het eerst leefden er meer mensen in steden dan op het platteland. Voor onder meer de wereldeconomie, - ecologie en -gezondheid wordt de stad steeds belangrijker. De Brits-Canadese auteur Doug Saunders (auteur van o.a. Arrival City), Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Kristiaan Borret en Brusselspecialiste Véronique Lamquin (Le Soir) wisselen van gedachten over de grote uitdagingen voor het stadsleven van de toekomst, met bijzondere aandacht voor Brussel. Moderator is Karel Verhoeven (De Standaard).

A Stranger in the Village
Zondag 31 maart | 16:30 – 17:30 | Interview - lezing
De Belgisch-Marokkaanse schrijfster Rachida Lamrabet nodigt vier jongere collega’s uit en gooit thema’s als xenofobie, (de)kolonialistisch denken en de omgang met ‘vreemdelingen’ in de groep. Stof voor hun gesprekken en voordrachten komt uit diverse hoeken: Daniel Defoes legendarische Robinson Crusoë, met zijn onderliggende toon van westerse morele superioriteit, het beruchte essay A Stranger in the Village van James Baldwin, over diens ervaringen als Afro-Amerikaan in een Zwitsers dorp, maar ook Four Women, een bekende song van Nina Simone. Met Rachida Lamrabet, Yousra Benfquih, Anissa Boujdaini, Hélène Christelle Munganyende en Sabrine Ingabire.

En meer …
Daarnaast krijgen we op zaterdag 30 maart David Vann over de vloer. Schrijfster en recensente Kathy Mathys gaat met hem in gesprek en acteur Yoann Blanc leest (in het Frans) fragmenten voor uit het werk van de auteur. En op zondag 31 maart interviewt journaliste en schrijfster Annelies Beck sterauteur Jonathan Coe, die met Klein Engeland in het heetst van de Brexitstrijd een Brexitroman schreef.

Hoedanook: een belezen weekend om niet te missen!