KVS
© Danny Willems

Malus

Igor Shyshko, Logan Lopez Gonzalez, Alain Franco / Kunst/Werk, De Munt & KVS
The Story of Being
vr 22.04.2022 - za 10.02.2024
22.04.2022
-
10.02.2024

Malus is het Latijnse woord voor ‘slecht’, ‘kwaad’, ‘verkeerd’. Het verwijst naar een duisternis in dingen die altijd verborgen ligt onder de oppervlakte. Voor Malus werkt choreograaf Igor Shyshko samen met componist Alain Franco om een web van verbindingen te creëren. Het lichaam lijkt te worstelen, naar binnen te keren, grip proberen te krijgen op de wegebbende tijd, in een langzame maar zekere cirkelbeweging.

De yogi en de danser

Shyshko baseerde deze voorstelling op zijn ervaringen als yogi. Een praktijk die hij zelf omschrijft als een innerlijke reis van zelfreflectie en verbinding. In tegenstelling tot het lichaam van de performer, dat naar buiten is gekeerd en zijn energie richt op het publiek, in functie van de intenties van de maker. De serene intensiteit van het yogalichaam op het podium brengen is ook een poging om de logica van het zien en gezien worden te doorbreken. Het lichaam worstelt om leeg te blijven, werkend, herhalend. In de ruimte tussen de muziek en de lichamen, de zanger en de danser, het licht en de sculptuur, herschept hij zijn eigen ‘droomwerkelijkheid’.

Dansen in het donker

In een tijd waarin we dagelijks geconfronteerd worden met onzekerheid, zijn we vertrouwd geraakt met de koortsachtige honger van onze geest om patronen te projecteren op het alledaagse. Visies die bevestigen wat we al denken te weten over ons lot en onze bezittingen. 

Malus legt de zinloosheid bloot van het creëren en herscheppen van ‘werkelijkheden’ uit uiteenlopende ideeën. De Malus appel is vooral een verwijzing naar het brandende verlangen om over ons lot te beschikken. Een afdaling die begon met de honger naar kennis, de eis om onszelf, ons lichaam en de wereld rondom ons te kennen. De appel die zowel de Verlichting als de erotiek in gang zette. De spirituele zoektocht veranderde in spektakel op het moment dat de behoefte aan duidelijkheid ontstond. In dat proces vonden we onszelf, en tegelijk vervreemdden we van onze omgeving.

Een poging om opnieuw te connecteren met onszelf

In Malus ervaren we de pogingen van het menselijk lichaam om opnieuw die connectie te vinden met zichzelf, om de tijd en de omstandigheden te beheersen. Malus is niet zozeer een commentaar als wel een meditatie op onze tijd. Een stukje tijd, een uitnodiging om de balans op te maken van waaruit we zijn gemaakt. Wat we wensen te zien als we kijken naar wat vlak voor ons ligt.

 

Interview met Igor Shyshko

Onderdeel van

“Een raadselachtig lichaam, de rustgevende stem van een contratenor, en een onpeilbaar beeld hangend aan het rooster, langzaam de tijd malend."

Elle Monk / Elke Van Campenhout

Credits

Igor Shyshko

Logan Lopez Gonzalez

Alain Franco

Credits

CHOREOGRAFIE & DANS / CHORÉGRAPHIE & DANSE / CHOREOGRAPHY & DANCE Igor Shyshko CONTRATENOR / CONTRE-TÉNOR / COUNTER TENOR Logan Lopez Gonzalez (MM Academy) MUZIEKDRAMATURGIE & MONTAGE / DRAMATURGIE & MONTAGE DE LA MUSIQUE / MUSIC DRAMATURGY & EDITING Alain Franco KOSTUUMONTWERP & SCENOGRAFIE / CONCEPTION COSTUMES & SCÉNOGRAPHIE / COSTUME DESIGN & SCENOGRAPHY Katleen Vinck LICHTONTWERP / CONCEPTION LUMIÈRES / LIGHTING DESIGN Caroline Mathieu ARTISTIEK ADVIES / CONSEIL ARTISTIQUE / ARTISTIC ADVICE Marc Vanrunxt PRODUCTIE / PRODUCTION Kunst/werk & KVS COPRODUCTIE / COPRODUCTION De Munt/La Monnaie SPECIAL THANKS TO Cedrik Toselli & WIELS, Moya Michael, Marc Vanrunxt, Elle Monk / Elke Van Campenhout & KVS