KVS
© Pablo Bernardo

Violento.

Preto Amparo, Grazi Medrado, Alexandre de Sena, Pablo Bernardo (BRA)
PRÓXIMAMENTE 2021
za 27.11.2021 en zo 28.11.2021
27.11.2021
en
28.11.2021
 • 27.11.2021
  20:30 - 21:20
  KVS, Brussels
  KVS BOX
 • 28.11.2021
  20:30 - 21:20
  KVS, Brussels
  KVS BOX

Deze performance zoomt in op het traject van een jonge zwarte man in de maatschappij – rechtstreeks getroffen door politiegeweld, massa-arrestaties, de onophoudelijke genocide van zwarte mensen en de hyperseksualisering van het zwarte lichaam – in een mix met stedelijke elementen en hedendaagse overgangsrituelen. 

violento. is een onderdompeling in wat zwartheid, in dialoog met de hedendaagse maatschappij, inhoudt. Het Braziliaanse koloniale historische proces stelde zwartheid gelijk met uitingen van geweld. De performance eigent zich op zijn beurt geweld toe als een esthetische en creatieve tool, om die koloniale gedachtegang te wissen, te doorbreken en te herconfigureren. Via een dialoog tussen de afkomst en het dagelijkse leven van jonge, stedelijke zwarte mensen, drukt de performer nieuwe mogelijkheden uit voor zwarte esthetiek op scenisch, artistiek en cultureel vlak. 

Preto Amparo is een acteur, regisseur en lichttechnicus. Hij werd geboren in de buurt Patrocínio, in de Mineirodriehoek en vatte later zijn carrière aan als vertaler voor Cia. Máxima de Teatro. Amparo studeerde af in de Podiumkunsten aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG) en volgt momenteel een bacheloropleiding in Humane wetenschappen aan de Universiteit van Internationale Integratie van Afro-Braziliaanse Lusofonie. Hij was daarnaast ook technische coördinator van de tweede PRETA en doet onderzoek naar kunst uit de marge en zwarte dramaturgie. 

Extra

27.11.2021 - NAGESPREK

Credits

ACTOR/PERFORMER Preto Amparo DIRECTOR Alexandre de Sena DRAMATURGY Alexandre de Sena and Preto Amparo DRAMATURGICAL ADVISORY Aline Vila Real BODY PREPARATION Wallison Culu/Fusion Urban Dances Company (Cia Fusion de Danças Urbanas) SOUND DESIGN Alexandre de Sena and Preto Amparo SOUND DESIGN ADVISORY Barulhista ILLUSTRATION Cata Preta PHOTOGRAPHY AND VIDEO RECORDING Pablo Bernardo PRESS OFFICE Alessandra Brito PRODUCTION Grazi Medrado