KVS
© Mitchel Raphael

Building feminist cities - an intersectional approach to mobility

Europalia, deBuren, Rhea (VUB) & KVS
EUROPALIA TRAINS & TRACKS
do 10.03.2022 19:00 - 21:00
KVS, Brussels
KVS TOP
10.03.2022
19:00 - 21:00
Voorbij

Onze steden, inclusief stations en mobiliteitsconcepten, zijn hoofdzakelijk ontworpen door en voor mannen. Er wordt weinig rekening gehouden met mensen met een handicap en met vrouwen, zowel in hun rol als moeder, werknemers of verzorgers. Vrouwen voelen zich vaak onveilig en vermijden specifieke routes, tijden en vervoerswijzen. Hoe zou een meer inclusieve stad en stedelijke mobiliteit eruit moeten zien?

De Canadese geografe Leslie Kern geeft een lezing over intersectionaliteit en mobiliteit. In haar boek Feminist City, Claiming Space in a Man-made World legt Kern door middel van een historische blik en persoonlijke ervaringen uit dat sociale ongelijkheden zijn ingebouwd in onze steden: in de mobiliteitsconcepten, buurten en gebouwen. Kern geeft aan dat een feministische stad niet alleen door vrouwen wordt gedefinieerd en ontworpen. Het is een stad waar verschillen in geslacht, afkomst en fysieke beperkingen niet (meer) voor ongelijkheid zorgen en waar alle gebruikers zich veilig, gezien, begrepen en erkend voelen.

Na haar lezing gaat Nahid Shaikh in gesprek met Leslie Kern, architecte Apolline Vranken, stedenbouwkundige Eva Kail en criticus-curator René Boer (Failed Architecture platform). Tijdens het gesprek zoomen we in op stedelijke projecten die een voorbeeld zijn en kijken we met een kritische blik naar Europese steden als Brussel, Wenen en Amsterdam.

Past binnen de selectie:

'Public space is not designed for women. My fear is not irrational. Headphones on - don't talk to me. City space is my space. The city needs to hear my voice.'

Feminist city: a field guide - Leslie Kern

Extra

Praktische informatie
Leslie Kern en Eva Kail zullen deelnemen via een videogesprek.
Dit event is uitverkocht, zet je hier op de wachtlijst.

Credits

Leslie Kern

universitair docent geografie en milieu en directeur vrouwen- en genderstudies

Apolline Vranken

architect

Eva Kail

expert genderplanning

René Boer

criticus, curator en organisator in en buiten de domeinen architectuur, kunst, design en erfgoed

Jana Kerremans

Moderator