KVS

MINDBLOWERS 2022: Amor

VUB & KVS
di 18.10.2022 18:00 - 21:30
KVS, Brussels
KVS BOL
18.10.2022
18:00 - 21:30
Voorbij

Wetenschappers en kunstenaars zijn de visionairs van de samenleving. Om die stem en hartenklop een podium te geven, riepen KVS en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Mindblowers in het leven. Verwacht je aan performances op het kruispunt van kunst, cultuur en reflectie.

Wat is de mens zonder liefde? De vraag stellen is ze beantwoorden. Geen thema dan ook dat meer boeken, films en harten vulde dan de liefde. Het lijkt bij uitstek verbonden aan de kunsten, waar emoties, relaties en verbinding vaak de hoofdrol spelen. Maar ook in vele wetenschappen is liefde de drijvende factor.

Wordt de liefde overschat? Ligt liefde echt zo dicht bij haat als wordt beweerd? Wie liefde zegt, denkt vaak aan romantische liefde, tussen twee partners, maar ziet daarbij over het hoofd dat er zoveel meer vormen bestaan. De liefde van ouders voor hun kinderen, tussen vrienden (“Framily, anyone?”), liefde voor een dier of de natuur, of de wereld.

Amor mundi, een concept dat aan het brein van filosofe Hannah Arendt ontsproot, werpt deze vraag op. Hoe kunnen we met z’n allen liefdevol met onze aardbol omspringen, en liefde voelen voor elkaar als medemens, ook al behoren we tot ogenschijnlijk andere groeperingen? Hoe kunnen we terug meer solidariteit en medeleven in de wereld helpen? En zo een betere toekomst voor iedereen verzekeren.

Stuk voor stuk intrigerende vragen en een ideale voedingsbodem voor spitante interventies!

Past binnen de selectie:

Deze sprekers hebben bevestigd:

  • An Jacobs is professor aan de VUB en verdiept zich tijdens Mindblowers in intimiteit met niet-menselijke actoren. Denk maar aan hoe robots en technologie vandaag ingezet worden in de zorgsector en voor seksueel plezier.
  • Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky Snauwaert traden in 2018 in het huwelijk. Niet in het kader van een romantische relatie, wél om samen aan een duurzame levensgemeenschap te werken en het huwelijk te herdefiniëren, als een gezamenlijk kunstproject.
  • Tom Deliens, professor in de Bewegings- en Sportwetenschappen aan de VUB, bezingt de liefde voor het eigen lichaam, voor voedsel, voor samen eten én samen bewegen, …
  • Lars De Laet, professor in de architectuur aan de VUB, ziet liefde in bruggen, zowel in praktische als symbolische zin. Zo bouwt de Quechua-gemeenschap elk jaar opnieuw een brug en ziet men de brug in civiele techniek als een kunstwerk.
  • Tine Hens, journaliste en auteur van De Wereld die we delen, heeft het over onze liefde voor de planeet en over hoe we nu al rouwen over zaken die we zullen verliezen door de klimaatverandering.
  • Khalid Benhaddou, opdrachthouder Diversiteit en Inclusie aan de UGent, directeur van onderzoekscentrum CIRRA en de jongste imam van België, richt onze blik op naastenliefde en hoe we (meer) begrip kunnen opbrengen voor verschillende uitingen van liefde en cultuur.
  • Bahar Temiz, danseres, choreografe en KVS-gezicht, brengt een herwerking uit haar creatie In Love (2014 - 2016), een tweedelige soloperformance waarin ze onderzoekt hoe liefde ook uit voorwerpen kan ontstaan. Samen met geluidskunstenares Charo Calvo.
  • Liliane Saint-Pierre, Belgisch popicoon, zangeres van de Eurosong-hit Soldiers of Love en voorvechter voor lgbtqia+-rechten, brengt live haar beste songs.

Studenten Tiphaine Clerincx en Jeremy Tshiyembi Kayoka zijn de Masters of Ceremony voor deze inspirerende avond.

SebCat, de bezieler van Rebel Up verblijdt ons met zwoele plaatjes van over heel de wereld, en geeft de fakkel nadien door aan Sina Nimone, twee oud radio RITCS-studenten, die het feest op een fijne manier verder zetten tot 1u.