KVS
© Karolina Maruszak

De zaak Shell

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties / De Nwe Tijd
vr 28.10.2022 20:00 - 21:30
KVS, Brussels
KVS BOL
28.10.2022
20:00 - 21:30
Voorbij

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Voor elke stem in het klimaatdebat schreven zij een pleidooi. In De zaak Shell komen al die stemmen samen.

Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over de klimaatcrisis gesproken werd. 

Aanleiding is een echte rechtszaak die nu loopt en aangespannen is door een groep ngo’s tegen de oliegigant. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen...

Met nagesprek met onder andere minister van energie Tinne Van der Straeten

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater Festival won De zaak Shell de Regieprijs 2021 en de Arlecchino 2021. De jury schreef over de regie: "De zaak Shell is zowel haarscherp als verwarrend. De gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering. Het podium is hier een platform aan uiteenlopende perspectieven. Met verve creëren de spelers hun personage via toewijding, concentratie en trefzeker acteren. Met hun inzet én de consequente uitwerking van het concept verleidt de voorstelling de toeschouwer tot een stellingname die varieert van empathie tot afkeer. Vakkundig blijft de regie weg bij het oordeel over afzonderlijke personages. De toeschouwer kan hierbij innerlijk verstrikt raken in de fluïde rol als toehoorder, scheidsrechter en medestander.

“Voor hoe oud deze planeet is. En hoe jong wij zijn.”

Credits

TEKST, SPEL & CONCEPT / TEXTE, JEU & CONCEPT / TEXT, PERFORMANCE & CONCEPT Rebekka de Wit & Anoek Nuyens ACTEURS OPNAMES / ACTEURS / ACTORS VR PRODUCTION Suzanne Grotenhuis, Musia Mwankumi, Anoek Nuyens & Michaël Pas EINDREGIE / FINAL DIRECTION Erik Whien DRAMATURGIE, TEKST / DRAMATURGY, TEXTE / DRAMATURGY TEXT Freek Vielen VORMGEVING / GRAPHISME / GRAPHIC DESIGN Marloes & Wikke GELUIDSONTWERP / CONCEPTION SON / SOUND DESIGN Christiaan Verbeek KOSTUUMS / COSTUMES Fransje Christiaans AFFICHEBEELD / IMAGE DE L'AFFICHE / POSTER IMAGE Paul Sahre / Boris Snauwaert (bewerking) PRODUCTIE / PRODUCTION Frascati Producties & De Nwe Tijd MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF de Vlaamse Gemeenschap