KVS

Tristis

Ferenc Balcaen / RITCS
do 16.06.2022 - za 18.06.2022
16.06.2022
-
18.06.2022

In Tristis opent zich een wereld waarin een veelvoud aan levende lichamen een weg zoeken in hun lusten en verlangens. Maskers worden opgezet. Gezichten vervagen. Vervormingen worden tentoongesteld. 

Stemloze figuren vertellen het (innerlijk) geweld dat hen wordt aangedaan; het monster is niet de beul maar diegene die het geweld ondergaat. 

Dient het masker als bescherming of als tweede opperhuid die mee ademt? Herkennen we de mens of is die enkel te reduceren tot een hoopje vlees? 

Het is juist de negatieve kracht van het geheim, van de sluier en de verhulling die de begeerte wekt en de lust intensiveert. Wie verleidt, speelt met masker, met illusies en schijngehalten. Transparantie vernietigt de speelruimte van de lust. Duidelijkheid laat geen verrassend verleidelijke sluipwegen bestaan, maar is rechttoe-rechtaan doelgericht.“ 

~ Byung-Chul Han 

Tristis is de masterproef van Ferenc Balcaen. Samen met zijn team onderzoeken ze hoe het menselijk lichaam kan transformeren. Ze haalden hun inspiratie bij Tuin der lusten van Jheronimus Bosch en zette dit om in taferelen en figuren die buiten de norm vallen. Hoofdthematieken die tijdens de creatie aan bod kwamen zijn gender, geweld, transgressie en seksualiteit. 

Extra

We hebben al een deel financiering gekregen vanuit de school, maar met het geld dat we via deze crowdfunding krijgen willen we zowel het decor als de kostuums bijwerken om onze voorstelling naar een hoger niveau te tillen. In juni spelen we voor de eerste keer in een grote zaal en hopen we met de extra financiering daar te kunnen staan met een voorstelling waar we trots op kunnen zijn. Daarnaast willen we met dit geld ook een eerlijke vergoeding voorzien voor iedereen die hier aan meegewerkt heeft. Elke extra cent kan hiertoe bijdragen.

Credits

REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Ferenc Balcaen SPEL / JEU / PERFORMANCE Ellen Sterckx, Marie-Christine Verheyen, Pepijn Vandelanotte SCENOGRAFIE, LICHT & PRODUCTIE / SCÉNOGRAPHIE, LUMIÈRES & PRODUCTION / SCENOGRAPHY, LIGHTING & PRODUCTION Ruben Bongaerts, Remco Wuyts, Lars Uten KOSTUUMS / COSTUMES Kito Kotsuane & Zazie Bakos MUZIEK / MUSIQUE / MUSIC Rint Mennes COACHING Dirk Verstockt, Bart Capelle, Renee Goethijn, Brandon Lagaert, Kurt Lefevre & Saskia Louwaard HARTELIJK DANK AAN / REMERCIEMENTS SPÉCIAUX À / SPECIAL THANKS TO Olivier De Vos, Kris Verdonck, Thibault Rottiers, Yarno Drofmans & Wouter Vercammen