KVS

Expo Franz Marijnen in KVS

KVS
do 06.04.2023 - vr 12.05.2023
06.04.2023
-
12.05.2023

Tussen 6 april 2023 en 12 mei 2023 meander je in het KVS Café door theatergeschiedenis, meer bepaald door het stuk geschiedenis dat Franz Marijnen, voormalig intendant van KVS en begenadigd theatermaker, ons bijbracht. Graag brengen wij met deze expo vol beelden uit zijn KVS-periode hulde aan Franz zijn periode in KVS, nadat hij vorig jaar overleed. 
 

Franz Marijnen was niet enkel de intendant (de algemene directeur) van KVS van 1993 tot 2000, hij was ook een van de grootste theatermakers uit de Lage Landen. Hij introduceerde het werk van de Poolse theaterhervormer Jerzy Grotowski in Nederland en België. En maakte tal van grote en succesrijke theaterproducties in binnen- en buitenland, van Polen tot New York. 
 
In 1993 kwam Franz aan het hoofd van KVS te staan en bracht er belangrijke veranderingen teweeg. Zo ijverde hij jarenlang voor een grondige renovatie van de schouwburg. Mét resultaat: in 1999 startten de werken en verkaste de KVS – ensemble, werknemers, podia en rekwisieten inclusief – tijdelijk naar de Bottelarij in Molenbeek. Het is onder zijn bewind dat de buitenkant van de schouwburg en de foyer op de lijst van beschermde monumenten terechtkwamen. 

Daarnaast voerde hij het aantal voorstellingen op, met een ruim aanbod aan gastvoorstellingen en gooide hij de deuren van het theater voor het eerst open voor een grote diversiteit aan disciplines en doelgroepen. Zo bood hij een artistieke residentie aan Wim Vandekeybus en zijn dansgezelschap Ultima Vez aan en focuste hij op internationale producties met initiatieven zoals Eurotheater, Arabische theater- en muziekfestivals, literaire evenementen, … Hij tekende bovendien zelf voor een aantal spraakmakende ensceneringen uit het klassieke en hedendaagse wereldrepertoire. Denk maar aan Koning Lear, Oresteia, De Storm, King Kongs Dochters, Eindspel, Oedipus en In Kolonos
 
Collega’s die in die tijd met hem samenwerkten, herinneren zich vooral zijn uitbundige en grootse decors en de rist aan bekende en mindere bekende acteurs en actrices die hij om zich heen verzamelde voor zijn creaties. Freek de Jonghe, Wim van der Grijn, La fura dels baus, Bien De Moor, Sien Eggers, Chris Thys, Senne Roufaer, Sofie Decleir, Bert André en dochter Sandrine, … het zijn maar enkele van de gezichten die je op de beelden zult herkennen. Beelden die bovendien haast allemaal van de hand van fotograaf Leo Van Velzen zijn, de huisfotograaf van KVS in die periode. 
 
Neem een duik in het verleden van KVS, ontdek het werk van een bijzonder man en theatermaker en bezoek de expo tussen 6 april en 12 mei 2023 in het KVS Café. Op donderdag 6 april nodigen wij je graag uit op de feestelijke vernissage, van 17:00 tot 20:00. 
 
Openingsuren expo 

Ma > vr: 11:00 tot 17:00 in het KVS Café (Arduinkaai 9)