KVS

Chronicle of Alibis

Kim Jae-yeop
wo 18.01.2023 18:30 - 23:00
KVS, Brussels
KVS BOL
18.01.2023
18:30 - 23:00
Voorbij

Chronicle of Alibis is een gelauwerd toneelstuk geschreven en geregisseerd door Kim Jae-yeop. Op uitnodiging van het Koreaans Cultureel Centrum in Brussel wordt het stuk op 18 januari opgevoerd in KVS BOL in het Koreaans met Engelse boventiteling. Het stuk werd in 2013 verkozen tot beste toneelstuk in Korea. Het is de eerste keer dat een toneelstuk in het Koreaans op grote schaal vertoond wordt in België. 

Chronicle of Alibis is een autobiografisch werk waarin Jae-yeop de echte namen van zijn familieleden gebruikt. Het stuk vertelt het verhaal van een normaal individu dat een eerder geïsoleerd bestaan leidt en er niet in slaagt om zich helemaal aan te passen aan het echte leven. De familiegeschiedenis, vanaf de geboorte van zijn vader in 1930, wordt verstrengeld met de geschiedenis van het land. Veel van de sleutelmomenten uit de geschiedenis die vormend waren voor de Koreaanse identiteit passeren de revue: de Japanse koloniale overheersing, de bevrijding in 1945, de Koreaanse Oorlog in de jaren 50 en de politieke dictatuur van de jaren 80.

Eén van de ‘Best Korean Plays’ van 2013

Jae-yeop kwam voor het eerst in het voetlicht toen hij het Annual Spring Literary Contest won in 2002. Sindsdien heeft hij een reputatie opgebouwd als een regisseur die net zo thuis is in dramatische expressie als in documentair werk – twee aspecten die hij combineert in Chronicle of Alibis.
 
Jae-yeop is momenteel artistiek directeur van Dream Play These21 en hoogleraar aan de Korea National University of Arts. Over dit dramatische en zeer persoonlijke werk zegt hij zelf: “Ik wilde een ‘goed’ toneelstuk maken, zelfs als het niet echt toneel is, in plaats van fabeltjes te verzinnen in deze tijden waarin rechtuit spreken noodzakelijk is.”