KVS

Phaedra in Flames

Nino Haratischwili / Royal District Theatre Tbilisi
europalia georgia
do 23.11.2023 en vr 24.11.2023
23.11.2023
en
24.11.2023
 • 23.11.2023
  19:00 - 22:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL
 • 24.11.2023
  19:00 - 22:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL

Phaedra, de vrouw van Theseus – koning van Athene – is het beu. Beu haar verlangens te moeten verbergen, beu het rolletje van de geliefde koningin te spelen, en in de schaduw van haar echtgenoot te leven.

Ze voelt zich nergens thuis en voelt zich als een juweel, louter ter decoratie van haar man. Ze zit gevangen tussen de onverwoestbare muren van het paleis. De verschijning van Persea, een jonge bruid-to-be, zet alles op zijn kop ... Phaedra lijkt een nieuw labyrint binnen te treden, en ontwaakt uit een diepe, lange slaap. Ze wordt steeds stoutmoediger en herinnert zich iemand die ze allang vergeten was: zichzelf. Phaedra’s zoektocht naar geluk wordt een moordwapen in de handen van de op macht beluste religieuze en politieke leiders ...

Nino Haratischwili presenteert een hedendaagse interpretatie van de Griekse mythe, waarin menselijke vrijheid en maatschappelijke normen verweven zijn met politieke en religieuze intriges.

 

Download het programmablaadje. 

Phaedra in Flames

Nino Haratischwili (1983, Tbilisi) is auteur, toneelschrijver en regisseur. Ze is thuis in twee talen, schrijft sinds haar twaalfde zowel in het Duits als in het Georgisch. Haar grote familie-epos Het achtste leven (voor Brilka) is in maar liefst 25 talen uitgegeven en werd overladen met belangrijke literatuurprijzen. Haar roman De kat en de generaal prijkte in 2019 eveneens op de shortlist van de Deutscher Buchpreis. Ze studeerde filmregie in Tbilisi en theaterregie in Hamburg en schreef zo’n 20 theaterstukken.

KVS en europalia georgia brengen haar theaterwerk voor het eerst naar België. Phaedra in Flames, haar recentste creatie, ging in de herfst van 2022 in première in het Royal District Theatre in Tbilisi, en werd intussen ook in Duitsland geënsceneerd bij het Berliner Ensemble, in een regie van Nanouk Leopold. Wij brengen de originele versie, door Haratischwili geschreven en geregisseerd, met Georgische acteurs. Phaedra in Flames is het eerste deel van een trilogie over sterke vrouwen in de mythologie.

Credits

GESCHREVEN EN GEREGISSEERD DEOR / ÉCRITURE & MISE EN SCÈNE / WRITTEN & DIRECTED BY Nino Haratischwili / Royal District Theatre (Tbilisi, Georgia) DECORONTWERP / CONCEPTION DU DÉCOR / SET DEISGN Julia B. Nowikowa KOSTUUMONTWERP / CONCEPTION DES COSTUMES / COSTUME DESIGN Gunna Meyer VIDEO ONTWERP / CONCEPTION DU VIDÉO / VIDEO DESIGN Zaza Rusadze MAKE-UP / MAQUILLAGE Anuka Murvanidze CAST Nata Murvanidze, Nino Burduli, Anano Makharadze, Natuka Kakhidze, Zaal Chikobava, Gaga Shishinashvili