KVS
© Danny Willems

Durven dromen.

De voorbije maanden waren theaterloze maanden. De reden kent u allemaal. Een virus legde de economie, het (internationale) verkeer, het culturele leven, kortom de hele maatschappij, plat. Verplicht vertragen en terugplooien op uzelf en uw naasten. Makkelijk is dat niet. Een samenleving zonder échte ontmoetingen is een bloedeloze samenleving, verstoken van passie. Theater is de kunst van de ontmoeting par excellence. De kunst van het samenzijn. Samen lachen, treuren, boos zijn – wat dan ook – als het maar samen is.

Vandaag durven wij weer dromen. In een wereld die hopelijk wat meer traagheid verdraagt. Een wereld waarin met dezelfde urgentie gestreden wordt tegen al het andere onrecht dat onze maatschappij ongelijk verdeelt. Een wereld van échte menselijke ontmoetingen. En waar kan dat beter dan in het theater? Want kijk, een nieuw seizoen, voller en veiliger dan ooit, ligt voor u te schitteren.

Omdat het niet slim is om oude recepten voor zomer en herfst te recycleren, gingen we op zoek naar andere oplossingen. Nieuwe manieren van tonen en beleven. Dat kan. Door kortere voorstellingen, voor minder mensen. In de buitenlucht, op ons achterplein. En in onze leeggemaakte zalen met stoelen op veilige afstand van elkaar. Maar één ding is zeker, wij gaan samen met onze artiesten aan de slag in september en brengen hun werk tot bij u, op welke manier dan ook. Daar staan en gaan wij voor. Anders dan voorheen, dat wel. In veelheid en kleinheid, maar niet minder intens of passioneel, en met evenveel talent en kwaliteit.

We zetten ruimte en tijd op een andere manier in en herdachten onze programmatie voor een coronaproof najaar.

Tijdens KVS BREEKT UIT ruilen we voorstellingen met grote bezettingen die het seizoen moesten openen in voor solovoorstellingen, kleine interventies of voorstellingen met beperkte bezetting. We beginnen vroeger dan u van ons gewoon bent en voorzien telkens een sluitende procedure om ons publiek veilig te ontvangen en theater te laten beleven.

Omdat wij het zo belangrijk vinden dat artiesten weer aan de slag kunnen gaan, slaan we de hand aan de ploeg en beginnen we te maken. Nieuwe projecten met oude en nieuwe KVS-artiesten. Zo maakt o.a. choreografe Nadine Baboy een danssolo speciaal voor deze periode. En lanceren we een open call voor artiesten die zin hebben om hun werk te komen tonen in KVS.

Vliegen naar je favoriete vakantiebestemming mag voorlopig niet, maar artistiek loskomen van de aarde kan wel! KVS-gezichten Junior Mthombeni en Cesar Janssens nemen u tijdens Sangoma Flight mee op een muzikale trip vol soul en blues – ontstaan uit de jamsessies tijdens de repetities van Malcolm X. Wild en niet te missen!

Maaike Neuville en Roy Aernouts maken een creatie speciaal op maat van dit bijzondere najaar. In Op een bankje, op een dag reflecteren ze op hoe we vandaag de dag nog echt met elkaar in verbinding kunnen komen, zonder angst en vol overgave.

Daarnaast verrijken een aantal gastvoorstellingen de start van ons seizoen, zoals De Meisje van Jaouad Alloul. En ook onze buren van Théâtre National – met wie we in deze dagen intens samenwerken – trekken de stad in én komen bij ons op bezoek.

Producties die door de vervroegde sluiting niet in première konden gaan, gaven we een nieuwe plek. Zo brengt Moya Michael u de première van Coloured Swan 3: Harriets ReMix. En verkennen Lisbeth Gruwez en pianiste Claire Chevallier in Piano Works Debussy samen de ruimte tussen de noten in. Choreografe Bahar Temiz vraagt zich in haar solo ICE af hoe de wereld van morgen eruitziet.

Openen doen we op het achterplein met twee andere vertrouwde KVS-gezichten: Bruno Vanden Broecke en Valentijn Dhaenens brengen er hun nieuwe, eigen creatie. Zij zijn benieuwd welke weg wetenschap en technologie ons morgen zullen doen inslaan. In Jonathan laten ze u kennismaken met een artificiële zorgrobot. Een poëtische voorstelling waarin verwondering en emotie vooropstaan.

Omdat de situatie rond het COVID-19-virus uiteraard een onzekere factor blijft, verkopen wij voorlopig enkel tickets voor deze eerste lading boeiende voorstellingen. Toch willen wij u ook al laten kennismaken met wat er daarna nog op onze planning prijkt. Een rijke keur aan theater, dans, performance, lezingen, … wacht u – ook na oktober – op. Zodra wij vaste grond onder de voeten krijgen voor deze voorstellingen, brengen wij u daarvan op de hoogte, zodat u niets hoeft te missen. 

Want wij zien er naar uit u terug te ontmoeten. Wij hebben u nodig. Hoe onzeker deze tijden ook mogen zijn, laat ons weer durven. Durven ontmoeten. Durven dromen.

Michael De Cock
Artistiek directeur

Ontdek seizoen 2020-2021

Herbekijk de seizoenspresentatie