KVS

Categoreez

Yassin Mrabtifi / Quetzal, Central & KVS

Downloads

KVS helpt je graag aan correcte achtergrondinfo. introductietekstjes, quotes, hogeresolutiefoto's
(gratis te gebruiken mits bronvermelding), persmappen en een pak beeldmateriaal: je vindt het hier. 

Is het een dansvoorstelling? Een catwalkperformance? Een feest? Is het hedendaagse dans, hiphop, voguing? In welke hokje past Categoreez? Met deze nieuwe creatie wil choreograaf en danser Yassin Mrabtifi een ruimte creëren waar (sub)culturen en codes zich vermengen, naar het evenbeeld van de onstopbare evoluties in de maatschappij en natuur. 

"Gaan we ons in deze apocalyptische tijden echt blijven blindstaren op wat ons verdeelt?"

Op de rode loper van zijn nieuwste creatie maakt Yassin Mrabtifi komaf met hokjesdenken, in een mix van stijlen en theatercodes. Hij stelt zich een nabije toekomst voor waarin de eenzaamheid en verdeeldheid die machthebbers zaaien, de norm is geworden. Hierin plaatst hij een minimalistisch cabaret met personages die hun verhalen vertolken en elkaar ontmoeten, ondanks de categorieën die hen scheiden.

Mrabtifi: “Mensen maken regels die verdelen en categoriseren, maar het leven zelf is sterker dan de menselijke wil. Wilde planten groeien zonder toestemming te vragen, het klimaat is overal aan het werk, winden bestormen steden en wouden zonder onderscheid... Gaan we ons in deze apocalyptische tijden echt blijven blindstaren op wat ons verdeelt?”

Mrabtifi ontvangt je in een parallel universum, waar drie performers - Justine Theizen, Naim Belhaloumi en Alae-Eddine Belmiloudi – spelen met de verhalen, dansvormen en categorieën die in hun lichaam ingeschreven zijn, terwijl muzikant-componist Stef Heeren zijn zinderende soundtrack door de zaal jaagt.

Deze protagonisten, die verschillende categorieën in zich dragen die door de maatschappij tegenover elkaar worden gezet, ondernemen een episch avontuur op zoek naar hun eigenheid. Niet in een poging om afstand te nemen van de andere. Integendeel. Eerder als tedere toenadering, een poging tot ontmoeting. Zoals een kameleon zijn kleuren aanpast aan zijn omgeving, zo transformeren de dansers met elkaar mee.

Mrabtifi: "Categoreez is een eerbetoon aan de ontmoeting met jezelf om de ander te leren kennen; aan vrijheid en aan het vermengen van allerlei soorten genres. Het is ook een uitnodiging aan al die mensen met meervoudige identiteiten, die niet behoren tot één enkele sociale, etnische of culturele groep en die misschien moeite hebben hun plaats te vinden in een samenleving van gestandaardiseerde categorisering - een uitnodiging om hun plaats op de rode loper in te nemen en te schitteren."

Mrabtifi neemt je mee in zijn droom van een wereld waar iedereen onbeschaamd zichzelf kan zijn. Categoreez is een ode aan de vrijheid – niet als een abstract toekomstideaal, maar als een viering van het hier en nu, de kunst van het moment.

Credits

Je vindt de credits hier.

Video

Alle video’s zijn te vinden op Vimeo. (Onder elke video staat een download knop.)

Captatie

Captatie beschikbaar op aanvraag via saskia.lienard@kvs.be (programmatoren) of sebastien.parizel@kvs.be (pers).
https://vimeo.com/810456102

PRESS OFFICER
Sébastien Parizel
sebastien.parizel@kvs.be
0478 92 09 82

​​(INTER)NATIONAL DISTRIBUTION & TOUR COORDINATION
​​Saskia Liénard
​​saskia.lienard@kvs.be
​​0496 55 19 92

​​PRODUCTION MANAGER
Catherine Vervaecke
catherine.vervaecke@kvs.be
02 210 11 57