KVS

Fidelio - een tekenfilm

Naar aanleiding van Kunstendag voor Kinderen 2020 kan je deze prachtige animatie opera bekijken. Schrijfster en regisseuse Judith Vindevogel bewerkte de originele opera en vertelt er meer over in dit interview. 

Fidelio is een supermooi verhaal over de liefde die alles overwint. Zelfs de schrik om te vechten tegen het onrecht, om je in het hol van de leeuw te begeven. Een verhaal over dapper zijn, over de moed om in je eentje tegen onrecht op te komen. Kinderen zijn niet alleen gevoelig voor liefde en alles wat goed gaat, maar ook voor alles wat onrechtvaardig is. De opera duurt normaliter 3 uur, maar deze werd ingekort tot de essentie: de bevrijdag van Florestan.

Wat ik ook heel interessant vond aan de opera van Fidelio is dat het stereotype beeld in sprookjes - namelijk dat de prins zijn prinses gaat redden van het monster - hier helemaal omgedraaid wordt. Hier is het het meisje dat haar lief gaat bevrijden uit de kerker van de tiran Pizarro. En ik heb ook gezorgd dat er humor in zit en een romantsich aspect. (Judith Vindevogel)

En natuurlijk heb je ook de muziek. Opera van heel dichtbij meemaken, dat is voor kinderen een heel sepciale beleving. En om het spannend te maken zijn er een aantal elementen toegevoegd. In de opera komt Eleonore de scène op verkleed als jongen en heeft ze de naam Fidelio. "Wat ik gedaan heb is de voorstelling beginnen met het moment dat Eleoneore beslist haar haren af te knippen en zich te vermommen als jongen. Lange haren zijn voor jonge meisjes het symbool van meisje-zijn. Bij die scène reageren de kinderen daar dan ook altijd heel geshockeerd op. 

Het idee om die film die maken is 2 jaar geleden ontstaan. "We speelden op dat moment in de Munstschouwburg, zowel de Franstalige als de Nederlandstalige versie van de opera. De directeur van Opera Europa was komen kijken en vroeg me of ik er een film van wilde maken. Maar dat zag ik eerst totaal niet zitten. Ik heb dan het tegenvoorstel gedaan om daar een tekenfilm van te maken, maar zonder eigenlijk goed te weten waar ik aan begon. Ik ken dat medium eigenlijk niet behalve dat het heel arbeidsintensief is. En dan heb ik het proces van het maken van een animatiefilm van heel dichtbij meegemaakt."

"Ik heb eerst het script moeten herschrijven voor een animatie. Daar wordt dan een storyboard van gemaakt. En toen we wilden beginnen met de definitieve klankopnames te maken kwam corona en werd alles afgelast. Het is nog heel spannend geweest om de film op tijd klaar te krijgen." 

Wat ik heel interessant vond was om te werken met een foley artiest. Dat is iemand die achteraf in de studio alle kleine geluiden maakt die ervoor zeorgt dat een film levendig wordt. Ik wist niet dat dat een beroep was! (Judith Vindevogel)

"Ik wist niet dat opera zo leuk kon zijn.
En grappig, En cool. En ook luid." 
Lou, 9 jaar

"Ik ben blij en droevig tegelijk. Blij omdat het zo ongelooflijk mooi was.
Maar ook droevig: mensen doen mekaar te lelijke dingen aan. Dat moet maar eens gedaan zijn!"
Rune, 11 jaar

Bekijk de opera