KVS

Mimi's Shebeen geselecteerd voor het TheaterFestival Vlaanderen!

Brussels, they’re back! Van 7 tot en met 17 september brengt Het TheaterFestival de Brusselse theaterzalen in vervoering met het – aldus de jury – meest belangwekkende, maatschappelijk relevante en vernieuwende werk dat Vlaamse, Brusselse en Nederlandse makers en gezelschappen het voorbije seizoen ontwikkelden. En de jury had goed nieuws voor ons, want KVS-gezicht Alesandra Seutin en haar team horen met Mimi's Shebeen tot de geselecteerde voorstellingen! Wij zijn ontzettend trots op Alesandra en haar team en kijken er al naar uit hen hier opnieuw te mogen ontvangen. 

De jury van het TheaterFestival loofde de voorstelling als volgt: 

"Als het doek opgaat, wacht ons Tutu Puoane in een eindeloos kleed. Boven haar maakt een enorme ventilator duidelijk dat we terechtgekomen zijn in de diepe ondergrond van de stad. In de drapering van haar kleed verbergen zich acht performers. De toon is gezet: we krijgen een voorstelling met meerdere dimensies. De tijd is hier en nu, maar ook gisteren en morgen. Percussie begeleidt het oproepen van de voorouders en poëtische teksten roepen reflecties op over ballingschap, immigratie en menselijkheid. 

Een Shebeen is een ondergrondse bar waar tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika zelfgestookte alcohol werd verkocht. Het is een ruimte (vaak uitgebaat door vrouwen) om elkaar te ontmoeten en politieke en sociale kwesties te bespreken. Choreografe Alesandra Seutin maakt van die metafoor een even donkere als zinderende echokamer, waarin dans, moderne songs, geluidsarchieven en poëzie met elkaar vervloeien. Geïnspireerd door de legacy van de verbannen Zuid-Afrikaanse zangeres en politieke activiste Miriam Makeba. Op teksten van Lebo Mashile en Lisette Ma Neza. Met muziek gecomponeerd door Angelo Moustapha en Zouratié Koné. En in een efemere scenografie die je voortdurend omhoog doet blikken. Kijken we naar vergeestelijkte schimmen of naar een reëel oproer? Rouw, viering en verzet versmelten tot één kracht. 

De jury was onder de indruk van het vanzelfsprekende vermogen van Mimi’s Shebeen om je onder te dompelen en mee te voeren in een heel intuïtieve kijkervaring. Samen met haar straffe ensemble vol eigen signaturen weet Seutins choreografische vocabulaire de ‘collectieve individualiteit’ van Afrikaans erfgoed te doen opgaan in een multidimensionaal discours, verankerd in het lokale en eigentijdse podiumkunstenveld. Een bijzondere gebeurtenis." 

Wie de voorstelling dit voorjaar miste, krijgt op 7 en 8 september dus de kans om deze bijzondere gebeurtenis alsnog mee te maken in KVS BOL. Wij popelen alvast om jullie daar te ontvangen en jullie voor alle andere moois van het TheaterFestival welkom te heten, want dit jaar klopt het festivalhart bij KVS, als festivalcentrum.